Delfi uuris ka juba saabunud põgenike käekäigu kohta, mille peale vastas sotsiaalministeerium, et nendel läheb hästi.

"Kõik on liikunud plaanipäraselt ja inimesed elavad oma igapäevast elu uues keskkonnas. Keeleõppega tehti algust esimese Eestis viibitud kuu jooksul. Neil kõigil on olemas dokument, nad on arvel töötukassas. Nad on käinud ära kohalikus omavalitsuses ja teinud toimetulekutoetuse taotlused,“ kinnitas sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht.

Viimati saabus Eestisse Euroopa rändekava alusel kaks Süüria perekonda, kes jõudsid siia 16. juunil. Peredele tulid vastu tugiisikud ja nad liikusid edasi oma uutesse kodudesse, mis asuvad Tallinnas ja Haapsalus.

Kõikide Eestisse ümberpaigutatavate inimeste puhul teostatakse enne nende siia saabumist taustakontroll. Kreekas teevad sõjapõgenikega intervjuusid Eesti eksperdid politsei- ja piirivalveametist, kaitsepolitseiametist ja sotsiaalministeeriumist. Muu hulgas tutvustatakse intervjuu jooksul Eestit ehk rahvusvahelise kaitse saanud inimeste õigusi ja kohustusi Eestis ning kohalikke tavasid.

Eesti on tänaseks ümber paigutanud 27 sõjapõgenikku Kreekast. Ka Türgis on Eesti eksperdid läbi viinud intervjuud Eestile ümberasustamiseks pakutud inimestega. Esimesed põgenikud Türgist võiksidki jõuda Eestisse järgmiste saabujate hulgas.

Eesti on nõustunud vastu võtma kokku umbes 550 rahvusvahelist kaitset vajavat inimest.