Välisminister Urmas Paeti sõnul on kavas keskenduda Läänemere regiooni kultuurilisele ja hariduslikule identiteedile, koostööle merenduse, keskkonna ja ruumilise planeerimise alal ning tsiviiljulgeolekule riikide piirivalve ja päästeameti koostöö edendamise abil.

Eesti tähtsustab välisminister Paeti sõnul regionaalset koostööd Läänemeremaade riikidega. „Piirkondlik koostöö annab võimaluse lahendada Läänemere regioonis olevaid muresid paremini,“ ütles välisminister. 2014. aasta on Eestile välisminister Paeti sõnul Läänemere aasta. „Lisaks Läänemeremaade Nõukogu tegevuse juhtimisele korraldame samaaegselt ka Põhja-Balti ning Balti koostööd,“ lisas ta.

1. juulist on Eesti ka Läänemere Merekeskkonna Kaitse Komisjoni HELCOMi eesistuja.

Suurematest kohtumistest korraldab Eesti oma eesistumise ajal välisministrite kohtumise 2015. aasta suve alguses. Selle aasta septembris kohtuvad ka ruumilise planeerimise ministrid ning järgmise aasta kevadel sotsiaalministrid.

Läänemeremaade Nõukogu töös osalevad Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island, Saksamaa, Poola, Venemaa ja Euroopa Komisjon.

Järgmise aasta juulist juhib Läänemeremaade Nõukogu Poola. Eesti on varasemalt olnud Läänemeremaade Nõukogu eesistuja 1993 – 1994 ja 2003 – 2004.