Rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) avalikustas täna edetabeli „QS World University Rankings by Subject 2014“, mis reastab maailma 200 parimat ülikooli 30 erialal. Eesti on edetabelis kolme erialaga: kõrgeimal positsioonil (51-100) püsib Tartu ülikooli kommunikatsiooni- ja meediauuringute eriala, nüüdiskeeltes ning ajaloos ja arheoloogias paigutub Tartu ülikool vahemikku 151-200.

Tartu ülikooli õppeprorektori Martin Halliku sõnul on Tartu ülikool üha enamate erialadega maailma absoluutses paremikus ning ülikooli õppetöö kõrge tase saab järjest rahvusvahelist tunnustust. „Tugevad erialad on kinnitus tõsiasjale, et oleme Baltimaades ainukese ülikoolina maailma 3 protsendi parima seas ning meie juures viivad teadus- ja õppetööd läbi 70 protsenti maailmas nime teinud Eesti teadlastest. See moodustab tervikpildi Tartu ülikoolis tehtavast õppe- ja teadustööst, mis peaks rõõmustama nii tulevasi sisseastujaid kui ka tänaseid tudengeid ülikoolis,“ rõõmustas Hallik.

Tartu ülikooli meediauuringute professori Veronika Kalmuse hinnangul on kõrge edetabelikoha saavutamiseks vaja, et eriala õppejõud panustaksid ühtse tiimina nii kõrgetasemelisse õppetöösse kui ka rahvusvahelisse teadusse. „Ühest-kahest staarteadlasest edetabelisse jõudmiseks tõenäoliselt ei piisaks – oluline on, et võimalikult paljud kolleegid avaldaksid artikleid silmapaistvates ajakirjades ja osaleksid aktiivselt rahvusvahelistes võrgustikes. Tsiteerimisväärse teadusloome kõrval on samavõrd tähtis ka aja ja tööturu nõudmistega kaasaskäiv õpetamine,“ lisas Kalmus.

Maailma ülikoolide paremustabelit „QS World University Rankings“ koostav QS seab alates 2011. aastast ülikoole pingeritta ka üksikute erialade kaupa. „QS World University Rankings by Subject“ eesmärk on anda avalikkuse käsutusse võrreldav informatsioon ülikoolide tugevuste kohta üksikerialade tasemel.

Pingeridade koostamisel arvestab QS kolme indikaatorit: ülikooli maine vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning publikatsioonide viidatavus (allikana kasutatakse kirjastuse Elsevier bibliograafilist andmebaasi Scopus). Edetabeli 2014. aasta väljaande koostamisel analüüsiti kokku enam kui 3000 ülikooli andmeid.

Tartu ülikool kuulub maailma kolme protsendi mainekamate ülikoolide (Times Higher Education 2011–2014) hulka. Tartu ülikooli teadlased kuuluvad ühe protsendi enim viidatud teadlaste hulka maailmas üheksas teadusvaldkonnas: kiiniline meditsiin; keemia; keskkonnateadus ja ökoloogia; taime- ja loodusteadus; üldine sotsiaalteadus; bioloogia ja biokeemia; molekulaarbioloogia ja geneetika ning psühhiaatria ja psühholoogia (Essential Science Indicators, november 2013).