Soome kaitsejõudude juhataja kindral Jarmo Lindberg ütles eile Soome ajalehele Ilta-Sanomat, et Venemaa sõjaliste lendude arv Soome lahel on viimase kolme aasta jooksul umbes kolmekordistunud.
Nimelt registreeriti 2012. aastal umbes 350 venelaste lendu, aasta hiljem ligi 600. 2014. aastal tegi idanaaber Soome lahel juba ligi tuhat sõjalist lendu. „Numbrid põhinevad meie oma vaatlustel. Venemaalt informatsiooni või selgitusi sellise asja kohta ei saa,“ nentis Lindberg.

Sõjaliste lendude arv on kasvanud märkimisväärselt, aga õhupiiri rikkumiste oma mitte. „Nende arv ei ole lisandunud, vaid on püsinud üsna sama. Me oleme võtnud sellise kursi, et kõik avalikustatakse. Eelmine rikkumine on umbes poole aasta tagune,“ ütles Lindberg.

Eesti õhuväe staabiülem kolonelleitnant Riivo Valge sõnul on soomlaste vaatlustel tõepõhi all. „On tõsi, et Venemaa sõjaliste lendude arv Soome lahel on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud. Me fikseerime need lennud, jälgime neid ja teeme omad järeldused. Võib öelda, et tegemist on Venemaa tegevusega oma lennuvõimekuse arendamisel,“ sõnas ta.