Eestile järgneb kohe Soome. Yle kirjutas, et Eesti edestab põhjanaabreid eelkõige seetõttu, et Soomest osales uuringus rohkem õpilasi.

Eesti täpsemaid tulemusi tutvustatakse täna kell 12 haridus- ja teadusministeeriumi Tallinna esinduses. Tulemustest teevad kokkuvõtte haridus- ja teadusminister Mailis Reps ja PISA koordinaator Gunda Tire SA Innovest.

PISA test toimub iga kolme aasta järel, viimati viidi see ülemaailmselt läbi 2015. aastal. Põhitestis uuritakse, kuidas õpilased rakendavad õpitut igapäevaelus, üldistavad ning seostavad teadmisi ja oskusi.

Selleks peavad nad kasutama teadmisi matemaatikast ja loodusteadustest ning näitama loetud teksti mõistmise oskust. Lisaks selle on täiendavalt võimalik uurida õpilaste oskusi mõnes spetsiifilises valdkonnas, mille tulemused avaldatakse põhitestist hiljem.

Varem on uuritud eraldi Eesti õpilaste individuaalset probleemilahendamise oskust, finantskirjaoskust ning info- ja kommunikatsiooni tehnoloogia kasutamise oskusi.

PISA 2015 meeskondliku probleemilahendustestis osales 51 riiki. Eestist osales testis pool kõikidest 15- aastastest, ehk 5587 noort 206 koolist.