Saatuse keerdkäikude tagajärjel on 27-aastane Eesti kodanik Et­hel Köök viibinud enam kui kuus tuhat kilomeetrit kodumaast eemal, Ghana pealinnas Accras, juba üle kahe aasta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui Ethel 2009. aasta märtsis maismaad möö­da Eestist teekonna Ghanasse ette võttis, ei osanud ta ar­vata, et võib vaid mõned kuud hiljem bürokraatia lõksu langeda.

Nimelt varastati sama aasta suvel Ghanas neiu seljakott, milles oli ka tema Eesti pass. Segadust ei oleks tekkinud, kui eksootilises riigis oleks Eesti esindus, ent seda seal ei ole. Ethel pöördus kohalikku Saksamaa saatkonda, samuti Eesti välisministeeriumi ning kodakondsus- ja migratsiooniameti poole küsimustega, kuidas saaks olukorra lahendada ja pass taastada.

Vastus oli üks: Eesti passi Ghanas taastada ei õnnestu. Tagasi Eestisse või riiki, kus passi väljastamine oleks võimalik, aidanuks saada ajutine tagasipöördumistunnistus. Selle Ethel ka taotles ning sai kätte kohalikust Saksamaa saatkonnast. Ent siis tekkis uus mure — Ethel ei saa lennukiga reisida, sest maandumisel teeb neiu vasak silm hirmsat valu. Valu põhjustajaks on silma ülerõhk, mis teeb Etheli sõnul lendamise ohtlikuks.

Tagasi olnuks võimalik pöörduda autoga, millega Ghanasse rännati, kuid tagasipöördumistunnistusele tuli taotleda nende riikide viisad, kust oli vaja läbi sõita, aga see ei õnnestunud; näiteks Mali saatkonnas tagasipöördumistunnistust ei aktsepteeritud.

2009. aasta oktoobris sai läbi Etheli viisa kehtivusaeg, nüüd on ta riigis elanud illegaalina. Eesti välisministeeriumi soovitused ja nõuaanded on Etheli sõnul kõik proovitud, need lihtsalt ei tööta. “Kaalun tõsiselt Ghana kodakondsuse taotlemise võimalust, mis kahjuks ei oleks väga legaalne protsess, ja siis oleks Eestisse saamine võimalik läbi kellegi saadetava küllakutse,” rääkis Ethel.