Juubelinädala avab esmaspäeval Tartu Kirjanduse Majas esilinastuv Kadi Alatalu autorifilm "Haridusjanust sündinud - ENÜS 100".

"See on lugu akadeemilisest organisatsioonist, mille soov on läbi ajaloo olnud oma liikmetest eestimeelsete, haritud ja kultuuritundlike naiste kujundamine," selgitas Liisa Tallinn seltsi Tartu vilistlaskogust.

Samas esitletakse ka juubeliks valminud raamatut "Eesti Naisüliõpilaste Selts 1911-2011. Vaateid ajalukku".

Kas 100 aastat on vähe või palju?

Juubeli puhul korraldatav teaduskonverents "Sada aastat - vähe või palju?" räägib vananemisest nii filosoofilisest, bioloogilisest kui ka sotsiaalkultuurilisest küljest.

Ajas kulgemisest kõnelevad 18. novembril Tartu Ülikooli raamatukogus ENÜSi vilistlane majandusteadlane Maaja Vadi, Tartu Ülikooli teadlased füüsik Piret Kuusk, arst-õppejõud Kai Saks ja sotsiaalteadlane Reeli Sirotkina. Konverentsi juhib vilistlane, Tartu Ülikooli Eetikakeskuse juht, professor Margit Sutrop.

Samal päeval avatakse raamatukogus näitus "Akadeemiline aastaring. Akadeemiline aastasada.", mis heidab pilgu seltsi tegevusele läbi sajandi.

Juubeliks sõidab Tartusse ligi 200 seltsi liiget, sealhulgas vilistlasi seltsi väliskoondistest Kanadast, USAst, Argentiinast, Rootsist ning Austraaliast.

Juubelinädal kulmineerub 19. novembril aktusega Tartu ülikooli aulas ning piduõhtuga Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis.

Eesti Naisüliõpilaste Selts on 100 aasta jooksul ühendanud 1800 haritud eesti naist, üle maailma on organisatsioonil praegu kokku pooltuhat liiget.

Eesti Naisüliõpilaste Seltsi sünnipäevaks loetakse 14. novembrit 1911, kui rühm Tartusse kõrgharidust nõutama tulnud noori naisi otsustas ühineda, et saavutada eesti naistele õigus astuda ülikooli.

ENÜS tegutses kaheksa aastat põranda all ja registreeriti alles aastal 1919, siis juba Eesti Vabariigi Tartu Ülikoolis.