Välisminister Pentus-Rosimannus kutsus konflikti osalisi võtma ette samme, et vältida selliste intsidentide kordumist ning rõhutas vajadust asetleidnud juhtumit põhjalikult uurida.

"OSCE vaatlejatele tuleb tagada julgeolek ja liikumisvabadus, et neil oleks võimalik aidata kaasa rahu ja stabiilsuse taastamisele Ukrainas," rõhutas välisminister Pentus-Rosimannus OSCE erimissiooni tegevuse olulisust.

OSCE erimissioon jälgib Vene-Ukraina konflikti osapoolte vahel septembris Minskis sõlmitud kokkulepete täideviimist. Paraku pole erimissioon saanud Venemaa poolt toetatud separatistide tõttu ligipääsu Ukraina-Vene piirile, mis on osa kokkulepetest.

"Venemaa peab järgima Minski protokollis kokku lepitut ning lõpetama olukorra destabiliseerimise Ida-Ukrainas," lausus välisminister.

26. novembril teatas Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) erimissioon, et nende vaatlejate pihta avati Donetski oblastis tuli. Rünnakus ükski vaatlejatest kannatada ei saanud.

OSCE erimissiooni vaatlejad viibivad kogu Ukrainas, sealhulgas Hersonis, Odessas, Lvivis, Ivano-Frankivskis, Harkivis, Donetskis, Dnepropetrovskis, Tšernivtsis ja Luhanskis.

Nende ülesandeks on kaasa aidata rahu, stabiilsuse ja turvalisuse tagamisele ning pingete vähendamisele Ukrainas. Ühtlasi jälgitakse konflikti osapoolte vahel septembris sõlmitud kokkulepete täitmist. OSCE erimissioonil Ukrainas osaleb hetkel viis Eesti eksperti, märkis välisministeeriumi pressiosakond.