Eelnõu kohaselt eraldatakse valitsuse reservist välisministeeriumile 2 093 071 krooni, et maksta tagasi laen, mille Eesti New Yorgi peakonsulaat sai Läti Washingtoni saatkonnalt 1989. aastal, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Varem on Eesti Päevalehes kõlanud üleskutse, et Eesti võiks praegu raskustes vaevlevale Lätile 20 aasta vanuse võla vabariigi aastapäevaks tagasi maksta. Läti iseseisvuspäev on 18. novembril.

Eesti konsulina New Yorgis aastatel 1982–1995 töötanud diplomaat, keeleteadlane ja kirjanik Aarand Roos on Eesti Päevalehele rääkinud, et okupeeritud Eesti Vabariigi poolt välismaa pankadesse deponeeritud raha oli 1990. aastaks otsa saanud ja järgmise aasta eelarvet polnud millestki koostada.

Aga just selle raha abil, mida kommunistid kätte ei saanud, suutis legendaarne peakonsul Ernst Jaakson hoida tegevuses New Yorgi peakonsulaati. Ja peakonsulaat ja peakonsul Jaakson suursaadiku ülesannetes olid okupeeritud Eesti Vabariigi tunnusmärkideks Ameerika Ühendriikides ning USA mittetunnustamispoliitika alustaladeks.

Ernst Jaakson ise on meenutanud, et 1990. aastal oli Eesti diplomaatilise esinduse rahaline seis räbal. „Riigi rahad, milledest meie olime elanud möödunud 45 aastat, olid otsa lõppemas. Siinse esinduse püsimine oli otseselt küsimärgi all,” kirjutas Ernst Jaakson 1995. aastal ilmunud raamatus „Eestile”.

Jaakson jätkas meenutusteraamatus, et ta pidi pöörduma abi saamiseks oma Läti kolleegi dr Anatol Dinbergsi poole. „Nii saime Läti riigilt ühekordse laenuna 185 000 dollarit, mille pealt dr Dinbergsi lubaduse kohaselt protsente tasuda ei tulnud.”