Kirikuvalitsus süüdistab Nurka kirikuseadustiku paragrahvi 384 punktide 2 ja 3 alusel kõlblusvastase teo sooritamises ning usulise väärõpetuse levitamises, teatas geikristlaste kogu oma veebilehel.

EELK konsistooriumi liige, Tartu praost Joel Luhamets kinnitas Delfile Nurga tagandamist. „Kiriku seisukoht on selline, et need isikud, kes homoseksuaalseid eluviise propageerivad, ei saa kirikus töötada," ütles ta.

„Me mõistame, et inimestel on sellised probleemid ja kalduvused. Meil on kõigil oma kalduvused, millega tuleb võidelda, aga kui on tegu negatiivse asjaga, siis seda ei saa propageerida,“ selgitas Luhamets. „Küsimus on selles, kas me peame sellist seksuaalset orientatsiooni normaalseks asjaks või hälbeks. Kirik peab seda siiski hälbeks, mille propageerimine ei kuulu normaalse käitumise juurde.“

Luhamets tunnistas, et äsja asutatud geikristlaste kogu loomine oli üks Nurga tagandamise põhjuseid. „Kahtlemata see oli üks komponent, aga oli ka mitmeid muid asju, mis olid kõne all juba eelnevalt ja moodustasid ühe terviku,“ nentis ta.

Tartu praost märkis, et Nurk ei teinud küll enam igapäevast vaimulikutööd, kuid tal olid emeriitõpetajana kõik vaimuliku õigused. „Emeriitõpetaja võib esineda kiriku nimel, toimetada kõiki vaimulikke talitusi, pidada jumalateenistusi. Õpetaja jääb õpetajas ka siis, kui ta pole otseselt üheski ametis. Tal säilivad vaimuliku õigused — tagandamisega võeti Nurgalt need õigused ära. Ta võib nüüd vaid enda nimel esineda.“

Geikristlaste kogu veebilehe andmeil on Heino Nurk nende juhatuse liige. Kogu nimetab oma eesmärgiks seksuaalvähemustele võrdse kohtlemise taotlemist ja võrdsete võimaluste tagamist ühiskonnas ning usulistes ühendustes.

„Tahame toetada usulist ja isiksuslikku kasvamist ning vaimset ja kehalist tervenemist, arendades osaduselu ja pakkudes usaldusväärset teavet ristiusu ning seksuaalse orientatsiooni küsimustes,“ märgib kogu oma veebilehel.