Paeti sõnul saavad otsuse Euroopa Liiduga kõneluste jätkamise või katkestamise üle teha ainult islandlased ise. "Eesti kindlasti tervitaks Euroopa Liidu laienemist tulevikus ka Põhja-Euroopas," lisas ta.

Paet rõhutas, et Euroopa ühtsus on eriti oluline sellistes kriisides nagu praegu Ukrainas toimuv.

Välisministrid arutasid kohtumisel ka kahepoolseid koostöövaldkondi. "Põhja-Balti koostöö üheks praktiliseks väljundiks on saatkonnaruumide jagamine ja diplomaatide vahetusprogramm. Lähiajal hakkab Islandi Hiina saatkond paiknema Eesti Pekingi saatkonnahoone ruumides," ütles Paet.

Paet rõhutas ka Eesti ja Islandi koostööd julgeolekuvaldkonnas. "Hindame Islandit kui väärtuslikku partnerit NATOs ning Island on ka avaldanud soovi liituda Eestis paikneva NATO küberkaitsekeskusega. Loodame, et see peatselt nii ka läheb," ütles Paet.

Eesti välisminister rõhutas, et Island ja Eesti on internetivabaduse poolest maailmas esireas. "Peame oluliseks, et Island liituks internetivabaduse koalitsiooniga, mille eesistuja Eesti hetkel on. Ootame Islandi välisministrit osalema internetivabaduse koalitsiooni kõrgetasemelisel kohtumisel aprillis Tallinnas," lisas Paet.

Täna alustavad Põhjamaade, Balti riikide ning Visegradi riikide välisministrid Narvas kahepäevast kohtumist. Kohtumisel on esindatud Soome, Rootsi, Taani, Norra, Island, Leedu, Läti, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Eesti, teatas välisministeeriumi pressiosakond.