Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti jaoks oluline Ukraina konfliktipiirkondades elavate inimeste abistamine ning välisministeerium ja saatkond Kiievis tegelevad nende inimeste olukorra leevendamisele kaasa aitamisega.

"Konfliktipiirkondades, eriti Donetski ja Luganski oblastis elavatel Ukraina kodanikel, kellel on Eestis sugulasi või lähedasi, on võimalik pikaajalisi tasuta viisasid taotleda lihtsustatud korras," sõnas välisminister Paet.

Alates 2010. aastast on Ukraina kodanikud vabastatud pikaajalise viisa (D-viisa, maksimaalse kehtivusega kuni 12 kuud) taotlemisel riigilõivu tasumise kohustusest.

Vastavalt Ukraina ja Euroopa Liidu viisalihtsustuslepingule on lühiajaliste ühe ja mitmekordsete viisade (c-viisa, kestusega kuni 90 päeva 180 päeva jooksul) taotlemisel viisalõivu tasumisest vabastatud 14 erinevat kategooriat, sealhulgas lähisugulased - abikaasad, lapsed, vanemad, vanavanemad ja lapselapsed. Möödunud aasta 1. juulist on lähisugulastel võimalik taotleda tasuta ka 5-aastase kehtivusega viisasid.

Eesti saatkonnas taotletud viisadest moodustavad tasuta viisade taotlused ligi 50 protsenti, vahendas välisministeeriumi pressiosakond.

Välisminister Paet lisas, et Eesti on andnud Ukraina põgenike aitamiseks ka ÜRO põgenikeorganisatsioonile rahalist abi. Välisministeerium toetas ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametit (UNHCR) Ida-Ukrainast pärit pagulaste toetuseks 70 000 euroga.

Välisministeerium on toetanud Ida-Ukraina konfliktis viga saanud inimeste ravi Eestis. Eestisse saabus teisipäeval kümme patsienti, kes saavad ravi Põhja-Eesti Regionaalhaiglas. Ka varasemalt on välisministeerium toetanud Ukrainast pärit patsientide ravi Eestis – tänavu märtsis saabus Eestisse ravile viis tänavarahutustes kannatada saanud inimest.

Kokku on välisministeerium eraldanud Ukraina tänavarahutustes ja Ida-Ukraina konfliktis kannatanute ravile toomiseks 170 000 eurot.

Välisministeerium on planeerinud sel aastal Ukraina abistamiseks ühtekokku ligi miljon eurot.