“Lõunapiiril olevad teeninduslikult mittevajalikud kinnistud võõrandatakse, praegusel hinnangul kuuluks võõrandamisele neli kinnistut,” ütles siseministeeriumi halduse asekantsler Merle Küngas. Tema sõnul lõpetavad Valga ja Ikla piiripunkt küll töö, ent piirivalve jääb kasutama nende parkimisalasid. “Kinnistutel asuvad soojakud koos vananenud tehnikaga võõrandatakse või hävitatakse vastavalt seadustele,” lisas ta. Praeguse kava kohaselt kuulutab siseministeerium nelja kinnistu enampakkumised välja järgmise aasta suvel, kirjutab Eesti Päealeht.

Kindlasti müüki minevad kinnistud asuvad lisaks Iklale ka Pärnumaal looduskaunis Saarde vallas Jäärja külas, Viljandimaal Lilli külas ja Holdres. Valga piiripunkti suurim hoone asub aga hoopiski Läti territooriumil, ehkki sellel on Eesti kasuks seatud hoonestusõigus. Milline on selle hoone tulevik, ei ole praegu veel selge.

Valga linnapea Ivar Unt lausus, et linn ei ole piirivalve hoonete tuleviku arutelusse kaasatud ning linn ei ole selle järele ise vajadust tundnudki. “Need hooned on kas liiga suured või pole sellise sihtotstarbega hooneid meil vaja,” rääkis Unt. Samas aga tundis linn Undi sõnul elavat huvi Valga linnas asuvate piirivalvurite ametikorterite vastu. “Me oleksime soovinud neid sotsiaalpindadeks välja rentida ning taotlesimegi neid endale, aga ministeerium otsustas need avalikul enampakkumisel maha müüa.”

Ikla piiripunkt kuulub aga hoopiski Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile (RKAS). “Schengeni viisaruumiga liitudes kaob Ikla punkt tõesti ära ja me oleme hakanud tegelema sellele uue rakenduse leidmisega,” rääkis RKAS-i kommunikatsioonijuht Madis Idnurm. Iklas jäävad piirivalvurite lahkumisel tühjaks piiripunkt, tollipunkt ning piirivalve kordon koos ühiselamu tüüpi ruumidega. “Vaja on leida ettevõtlikke inimesi ja firmasid, kes leiavad neile mingisuguse kasutusvõimaluse,” rääkis Idnurm ning lisas, et praegu on väljaselgitamisel ka võimalused, mis eesmärgil on neid hooneid üldse kasutada võimalik.

Ikla piiripunktile uue eesmärgi leidmise teeb raskemaks asjaolu, et just Ikla punktil on kohustus säilitada lõunapiiri taasavamise võimalus. “Vajadusel peab seal olema tõesti valmis tagama täieliku piirikontrolli samasugusel kujul nagu see praegu töötab,” ütles siseministeeriumi pressinõunik Marika Raiski.

Eelmisel nädalal lõppes enampakkumise tähtaeg üheksal siseministeeriumi poolt müüki pandud kinnistul, mis samuti kuulusid varem piirivalvele. Enamik müüki pandud kinnistutest oli hoonestamata ning asus riigikaitsemaal.

Mitmed kohalike omavalitsuste juhid kinnitasid nädal tagasi EPL-ile, et nende ostjad võivad kohe unustada kinnistule elamu või suvila ehitamise.

Eesti liitub Schengeni viisaruumiga 21. detsembril.