New Yorgis tegutseva organisatsiooni Freedom House hinnangul on Eesti vaba ajakirjandusega riik. Eesti jagab tabelis 23.-25. kohta koos Costa Rica ja Jamaicaga, tabelis on esimesel kohal Soome, millele järgnevad Norra ja Rootsi, vahendab BNS.

Leedu jagab tabelis 36.-39. kohta ja Läti 54.-56. kohta. Venemaa on tunnistatud ajakirjandusvabaduseta riigiks ning jagab tabelis 173.-176. kohta.

Ajakirjandusvabadust hinnates andis Freedom House igale riigile punkte ja mida vähem punkte riik sai, seda vabam ajakirjandus riigis organisatsiooni hinnangul on.

Kesk- ja Ida-Euroopa ning endiste Nõukogude Liidu liiduvabariikide arvestuses on Eesti 18 punktiga ajakirjandusvabaduselt esimesel kohal.

Freedom House jagab riigid pressivabaduse järgi vabadeks, osaliselt vabadeks ja mittevabadeks. Tabeli esimesed 68 riiki on vaba, järgmised 66 riiki osaliselt vaba ning viimased 62 mittevaba ajakirjandusega.

Tabeli viimasel kohal on 97 puntkiga Põhja-Korea, millest eespool on Türkmenistan, Usbekistan, Liibüa, Eritrea ja Birma.

Freedom House'i teatel on ajakirjandusvabaduse olukord maailmas jõudnud madalseisu ja vaba ajakirjandusega riikides elab vaid iga kuues inimene.

Mullu kevadel avalikustatud Freedom House'i tabelis jagas Eesti koos Saksamaaga 19.- 20. kohta. Freedom House'i tabelis on 196 riiki.