Välisministeeriumi välismajanduse ja arengukoostöö osakonna arengukoostöö büroo lauaülem Kaili Terras hakkab alates 17. jaanuarist vahetusdiplomaadina tööle Soome saatkonnas Lusakas Sambias, ütles BNS-ile välisministeeriumi pressiesindaja. Tegemist on esimese korraga, kus Eesti diplomaat asub tööle Sahara-aluses Aafrika riigis.

Eesti ja Soome välisministeeriumi vaheline kokkulepe, mille kohaselt Eesti vahetusdiplomaat Soome saatkonnas tööle hakkab, sõlmiti möödunud aasta augustis.

Välisminister Urmas Paeti sõnul annab vahetusdiplomaadi saatmine Sambiasse Eestile hea võimaluse omandada praktilisi kogemusi Aafrikaga diplomaatilise suhtlemise tavade ja eripärade kohta. Samuti saab Eesti nii ka ülevaate sellest, kuidas ja millistel tingimustel EL-i riigid, Euroopa Komisjon, ÜRO, Maailmapank ja valitsusvälised organisatsioonid Aafrikas arengukoostöö projekte läbi viivad.

Välisminister lisas, et sellist vahetusdiplomaatide saatmise praktikat võiks edaspidi kasutada ka teiste maailma piirkondade ja riikide puhul, kus Eestil välisesindused puuduvad.

Aafrika riikides on Eestil suursaatkond Egiptuses. Lisaks esindab Eestit Aafrikas ka aukonsulid Marokos ja Lõuna-Aafrika Vabariigis.