“Jutud häälteostmisest ja muudest tehingutest Tallinna võimuorganites on süvendanud korruptsiooni tajumist Eestis, mis eeldatavalt peegeldub ka järgmiste aastate indeksis,” ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti kaasesimees Tarmu Tammerk Transparency Internationali uuringut kommenteerides.

Tammerki sõnul toimib erakondadevaheline ringkaitse, kus olulisim on püsida võimul vahendeid valimata.

Alates 1998. aastast on Eesti Transparency Internationali indeks olnud püsivalt 5,7, sel aastal on indeks langenud 5,6 punktile. Maksimaalselt puhta riigi indeks on kümme.

Kõige vähemkorrumpeerunud riik on kolmapäeval avaldatud tabeli järgi Soome, järgnevad Taani ning Uus-Meremaa. Samas on Taani indeks kümne palli süsteemis langenud 9,8 punktilt 9,5.

Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest järgneb Eestile Ungari, mis on 31.-33. kohal, 34. on Sloveenia. Teistest Balti riikidest on olulise tõusu teinud tabelis Leedu, kerkides eelmise aasta 43.-47. kohalt 38. kohale, Läti on tabelis 59. kohal. Nimekirja lõpetab 91. kohal olev Bangladesh.

Transparency Internationali koostatud korruptsiooni tajumise indeks põhineb arusaamal, et korruptsioonitase ei muutu järsult lühiajalise tegevuse tulemusel, kuigi korruptsiooni terav tajumine võib olla erilist tähelepanu leidnud sündmuste tulemus. Indeks põhineb kolme aastal jooksul läbi viidud uuringutel, mis hõlmavad ärimeeste, üldsuse ja riigi analüütikute hinnanguid.

Eesti indeksi koostamisel kasutas Transparency viit rahvusvahelist allikat.

Transparency Internationali esimehe Peter Eigeni sõnul valitseb maailmas korruptsioonikriis. Riike, kus indeks on alla viie kümnest võimalikust, on korruptsioonitabeli järgi igas maailmajaos.

“55 riigis, millest enamik on maailma vaesemate seas, on indeks alla viie, mis viitab kõrgele korruptsioonitasemele valitsuse ja riigiasutuste tasandil,” ütles Eigen. Riigid, kus indeks on alla 6,0, on korruptsioon probleemiks ja vajab sihipärast tööd selle leviku vähendamiseks.

Jaan Tõnissoni Instituudi direktor Agu Laius ütles, et vaatamata heale asetusele maailma korruptsioonireitingus, võib täheldada tendentsi, kus korruptsioon ebapiisava riikliku tähelepanu tõttu Eestis süveneb. “Indeks käsitleb ennekõike korruptsiooni taset riigi tasandil, mistõttu peaaegu täielik kontrolli puudumine Eesti kohaliku omavalitsuse tasandil ei avaldu indeksi aluseks olevates uuringutes.”

Ühing Korruptsioonivaba Eesti on Transparency Internationali kohalik keskus, mis koondab esindajaid riiklikest institutsioonidest, omavalitsustest, mittetulundusühingutest ja ajakirjandusest, et leida ühiselt korruptsiooni vastu tegutsemise võimalusi. Ühing loodi eelmisel aastal ning ta tegutseb koostöös Jaan Tõnissoni Instituudi korruptsiooni analüüsi keskusega.