Eelmise aasta sügisel oli palju juttu Eesti Kontserdi (EK) rahaprobleemidest. Novembri hakul kogunenud EK auditikomitee konstateeris, et ettevõte on ligi 300 000 euroga miinuses.

Üheks komistuskiviks oli mullu suvel toimunud Saaremaa ooperipäevad. Publikut üllatasid koguni kaks külalisteatrit: Ungari riigiooper ja eksootiline Shanghai ooperiteater. Glamuuriga ujus vastuvoolu aga tõik, et mitmel etendusel torkas saalis silma palju tühjasid kohti. Võetud riskid ei tasunud end ära.

Delfi uuris EK-st ooperipäevade majanduslike tulemuste kohta. Asutuse pressiesindaja Silver Kuusik märkis, et ooperipäevade majanduslikke tulemusi nad konkurentsist tulenevalt aastate lõikes ei avalda. "Saame öelda, et 2018. aastal toimunud festival oli oma mahult seni suurim – oli kaks külalisteatrit ning festival kestis kaks nädalat. Tänavu on festival ajaliselt küll lühem (kestab nädala), kuid kindlasti mitte vähem silmapaistev," rääkis ta. "Sellise festivali korraldamisel on suurim risk piletimüük, iseäranis uute ja publikule veel vähetuntud etenduste müük. Tänavu on uudisteoseks Moskva Helikon Opera loodud "Mr. Georg Ots", mille esietendus oli välja müüdud juba enne festivali algust." Täna kell 12 on lisaetendus. Kella 10.30 ajal oli Piletimaailma kodulehelt näha, et vabu kohti oli üle 400. Mõne päeva eest märkis Kuusik, et kokkuvõtliku piletimüügi kohta veel detailseid andmeid ei anta, kuid on põhjust arvata, et prognoos täidetakse.

Taolise festivaliga kaasneb alati teatud risk õnnestumise osas. Kas ikkagi riik peab selle enda kanda võtma? "Eesti Kontsert on loodud selleks, et pakkuda publikule klassikalist muusikat parimas esituses. Eesti Kontsert on üks väheseid organisatsioone, kellel on kogemus, võimekus ja taristu sellist festivali teha. Külastajate arvu põhjal oleme kindlad, et huvi selle valdkonna vastu on jätkuvalt suur," lausus Kuusik.

Ta märkis, et praeguseks võib öelda, et eelarvemiinus on juba kaetud. "Esimese poole aastaga oleme eelarve täitmisel saanud positiivsema tulemi kui oleme prognoosinud. Esimese poolaasta majanduslik trend on pigem positiivne ja anname endast kõik, et see nii ka jätkuks."