Gedzo sooritas algtaseme eksami ja seejärel ka kodakondsuseksami ning talle tagastati kokku 100% keeleõppega seotud kuludest. Pavel Gedzo sõnul ei ole raha peamine motiveeriv asjaolu keelt õppima asuda, kuid kindlasti on kompensatsioon vajalik, sest kõigil pole võimalust keelekursuste eest ise maksta.

Euroopa Liidu finantseeritava projekti Interest idee on lihtne — eesti keelt õppivale inimesele tagastatakse 50% keeleõppele kulunud rahast sel juhul, kui õppija sooritab riikliku keeleeksami. Riik hüvitab lisaks 50% kursusetasust Eesti kodakondsuse taotlejatele.

Alates 1999. aasta aprillist on projekti Interest raames keeleõppijatele välja makstud ligi 11 miljonit krooni. Keskmiselt makstakse projekti Interest vahendusel pool keeleõppele kulunud rahast tagasi 200 inimesele kuus. 2003. aasta keskmine tagasimaksesumma oli 1384 krooni.

Euroopa Liidu Phare eesti keele õppe programmi eesmärgiks on luua tingimusi eesti keele kui teise keele õppeks ning eestikeelse õppe arendamiseks venekeelsetes koolides. Kolme aasta jooksul (2003 — 2005) toetab programm nii täiskasvanud elanikkonna kui ka kooliõpilaste keeleõpet 67,2 miljoni krooniga.

Lisaks keeleõppe tagasimaksetele pakutakse tasuta keeleõpet 1500 avaliku sektori töötajale, rahastatakse keeleõppematerjalide ja sõnastike koostamist ja väljaandmist, korraldatakse õpilaste ning õpetajate keelepraktika projekte ning keelelaagreid.