"Minu jaoks on Sabre Strike suurimad väärtused võimalus treenida koos teiste riikide üksustega assümmeetrilise sõja elemente ja taktikaid," ütles kapten Kivistik kaitseväe peastaabi pressiesindaja teatel. "Rahvusvahelise koostöökogemuse, see tähendab ka allumis- ja juhtimiskogemuse saamine õppelahingutes on meile kõigile ülivajalik."

Õppuse ajaks on Eesti kompaniile allutatud Ameerika jalaväerühm, järgmisel nädalal lisandub ka Läti Zemessardze rühm. Zemessardze on Eesti Kaitseliidu sarnane vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Lätis.

"Juhtida üksust, kus rohkem kui kolmandik on liitlasvägede sõdurid, on suur väljakutse," ütles kapten Kivistik. Tema sõnul on rahvusvahelise meeskonna juhtimise küll veidi keerulisem, ent just sellised koostööharjutused arendavad ja parandavad arusaamu ühtlustatud tegevuseeskirjade rakendamisest võtmetähtsusega operatsioonide ettevalmistamisel ning läbiviimisel.

Kapten Kaido Kivistikul on rahvusvahelise sõjalise koostöö kogemus operatsioonilt Iraagi Vabadus aastast 2007, kus ta juhtis Iraagis Taji piirkonnas võidelnud Eesti kergejalaväerühma Estpla-15 Ameerika Ühendriikide 1. Ratsaväediviisi 1. brigaadi lahingugrupi Ironhorse 1-7 luurepataljoni koosseisus. Kapten Kivistik pälvis vapruse ja eeskujuliku teenistuse eest Ameerika Ühendriikide Pronkstähe.

Õppusest Sabre Strike võtab osa üle 1600 kaitseväelase Ameerika Ühendriikidest, Lätist, Leedust ja Eestist. Nelja riigi maaväe ning õhuväe ühisõppuse eesmärgiks on valmistada kaitseväelasi ette välisoperatsioonideks Afganistanis ning arendada koostööd liitlasvägede maa- ning õhuväeüksuste vahel.

Eestist osaleb õppusel Scoutspataljoni üks kompanii, Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatusest Strykeribrigaadi kompanii, soomusbrigaadi üks kompanii ja rahvuskaartlased, Lätist kaks jalaväekompaniid ning Leedust üks jalaväekompanii. Eesti, Läti, Leedu ning Ameerika Ühendriikide ühisõppus Sabre Strike kestab Lätis Adaži polügoonil 31. oktoobrini.