"Turvalisus ja vabadus ei ole interneti puhul teineteist välistavad mõisted," ütles välisminister.

"Lisaks sellele, et oleme ÜRO inimõiguste nõukogu liige, on Eesti praegu internetivabaduse koalitsiooni eesistuja, millest tulenevalt on meil suur võimalus, aga ka vastutusrikas ülesanne juhtida 22 riigist koosneva ühenduse tööd. Internetivabaduse koalitsiooni eesmärk ongi inimõiguste ja põhivabaduste kaitse küberruumis," ütles Paet.

Eesti korraldab aprilli lõpus Tallinnas internetivabaduse koalitsiooni kõrgetasemelise konverentsi "Vaba ja turvaline internet kõigile".

Konverentsil osalevad mitmekümne riigi ministrid ja rahvusvaheliste ettevõtete ning vabaühenduste esindajad. Kokku on konverentsile oodatud üle 200 osavõtja.

Teiste seas tutvustavad oma vaateid vaba ja turvalise interneti edendamiseks president Toomas Hendrik Ilves, Google’i esindaja Vint Cerf, Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjorn Jagland, internetikogukonna esindaja Kathryn Brown ning Hollandi, Keenia, Rootsi ja Mongoolia välisminister.

Arutelude tulemusena soovivad internetivabaduse koalitsiooni liikmed ühiselt heaks kiita soovitused, kuidas tagada online-vabaduse jäämine ka tuleviku internetivalitsemise mudelite keskseks ja loomupäraseks põhimõtteks.

Soovituste koostamisega on juba algust tehtud – dokumendi töötab välja vabaühenduste ja rahvusvaheliste ettevõtete töögrupp, mida juhib Eesti e-Riigi Akadeemia. Teiste hulgas kuuluvad töörühma Yahoo!, Google’i ning Freedom House’i esindajad.

Viimati kohtus töörühm 26. veebruaril Genfis. Soovituste viimistlemine jätkub märtsis ning seejärel käsitletakse dokumenti juba Tallinnas toimuval konverentsil, kus kavatsetakse see lõplikul kujul heaks kiita.

Vastuvõetavate soovituste sisu läbirääkimistel on arutelud senini puudutanud näiteks inimõiguste ja põhivabaduste edendamist internetis ning vaba ja avatud internetti toetava valitsemismudeli tulevikku.

Samuti on käsitletud aktivistide toetamist, keda internetis avaldatud seisukohtade pärast taga kiusatakse, võimalusi valitsemisprotsesside läbipaistvuse suurendamiseks e-lahenduste abil, ning ka meetmeid internetis oleva materjali blokeerimise, filtreerimise ja häkkimise takistamiseks. Läbirääkimised jätkuvad märtsis ja aprillis.

Välisminister Urmas Paet juhtis märtsi alguses Genfis ka Eesti esinduse korraldatud arutelu, mis keskendus küsimusele, kuidas kindlustada väljendusvabaduse jätkumine ja tugevnemine internetis. Arutelus osalesid internetivabaduse koalitsiooni liikmed – Mongoolia, Tuneesia ja Mehhiko esindajad ning samuti vabaühendus Internet Society.

Välisministeeriumi korraldatav internetivabaduse konverents on osa Eesti IT-nädalast, mis kestab vahemikus 23.–30. aprill.

Balti- ja Põhjamaade IKT-valdkonna iga-aastaseks tippsündmuseks pürgivale nädalale oodatakse eriala arvamusliidreid, ettevõtjaid, riskiinvestoreid, välisriikide tippametnikke ja rahvusvaheliste organisatsioonide esindajaid, vahendas välisministeeriumi pressiosakond.