Tubakakontrolli konventsiooni raamlepingu sisus leppisid riigid kokku märtsis pärast aastaid kestnud raskeid läbirääkimisi, teatas Reuters.

“Täna soovime me säästa miljardeid elusid ning kaitsta inimeste tervist tulevate põlvkondade jaoks. See on ajalooline hetk,” ütles WHO peadirektor Gro Harlem Brundtland Eesti Päevalehe võrguväljaande teatel.

Konventsiooni järgi peavad riigid keelustama või võimsalt piirama tubakareklaami viie aastaga, samuti peavad nad paika panema reeglid sigaretipakkidel olevate hoiatuste osas ning ka püüdma lõpetada sigarettide salakaubandust.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo ütles BNS-ile, et suitsetamisevastane pakt tähendab Eesti jaoks kindlat alust jätkata senist ranget tubakapoliitikat ning seda just kokkuleppe globaalsuse tõttu.

“Pakt aitab paremini võidelda nii otsese kui ka kaudse tubakarelaamiga,” selgitas Aaviksoo. “Näiteks mõjutab pakt spondeerimist — vormel 1 võidusõitudes me enam Marlboro ja Lucky Strike’i logosid ei näe.”

Reklaami keelustamise kaudu mõjutab suitsetamisvastane pakt ka suitsetamist ennast. “Mida väiksem on väline surve, seda lihtsam on suitsetamist mitte alustada,” ütles Aaviksoo.

Sotsiaalministeeriumi statistika järgi on Eestis meeste hulgas igapäevasuitsetajaid 43 ja naiste hulgas 20 protsenti. Eesti 11-, 13- ja 15-aastastest koolipoistest suitsetavad pidevalt vastavalt kuus, 14 ja 32 protsenti. Tüdrukutest suitsetavad samades vanustes vastavalt kaks, kolm ja 19 protsenti.

WHO andmetel sureb maailmas igal aastal 4,9 miljonit inimest suitsetamise tagajärjel. Ennustuste kohaselt peaks aastaks 2020 surema suitsetamisse juba kümme miljonit inimest aastas.

Konventsioon hakkab kehtima, kui 40 WHO liikmesriiki selle ratifitseerivad.