Selle nädala alguses leidis rühm läbiotsimisoperatsioonil ühe suurema peidikute keti purukspommitatud Saddami-aegse laskemoonalao läheduses asuvast karjäärist ning seda ümbritsevast külast, teatas kaitsejõudude peastaabi teavitusosakond.

ESTPLA-15 leidis sealt 49 jalaväevastast raketti OG-9 koos raketimootoritega, 15 tankitõrje granaati RPG-7, 14 RPG-9 tankitõrjegranaati, viis 125-mm tankimürskudest valmistatud improviseeritud lõhkekeha, 155-mm Lõuna-Aafrika päritolu mürsu, umbes 80 kilo trotüüli, ühe 60-mm miini, ühe 57-mm mürsu, kaks kasti kuulipilduja laskemoona ja umbes sada raskekuulipilduja padrunit.

Kaalukaim leid sellest peidikust oli täiesti töökorras juhitav tankitõrjeraketi süsteem koos raketiga AT-2 ning seitse maa-õhk raketti Strela. Maa-õhk raketid oli väga heas seisukorras, suletud korralikult konteineritesse ja kasutamiseks valmis.

„Meie tegevuse suurim väärtus ja olulisim tulemus ongi see, et seeläbi oleme tõenäoliselt hoidnud ära tulevikus nii mõnegi liitlasvägede vastase rünnaku ning säästnud hulga tehnikat ja inimelusid,” ütles ESTPLA-15 ülem leitnant Kaido Kivistik pärast edukat operatsiooni. „Kõik peidikud on leitud ja avastatud rühma rutiinsete patrullide ja maa-ala läbiotsimisoperatsioonide käigus kasutades head vaistu, meeste eelnevaid kogemusi, abiks miiniotsijad ning labidad.”

Rühma avastatud ja konfiskeeritud sõjamoonal on leitnant Kivistiku sõnul suur tähtsus. Kui leitud relvade ja moona hävitusjõudu kõrvutada liitlasvägede kasutuses oleva tehnikaga, siis liitlasvägede purustatud lahingutehnika ning lennuvahendite rivi võinuks olla päris pikk, juhul kui kogu seda materjali oleksid Iraagi valitsusvastased kasutanud liitlasvägede ründamiseks, selgitas leitnant Kivistik.

Viimaste nädalate jooksul on ESTPLA-15 lisaks sellenädalasele suurpeidikule leidnud mitmeid oskuslikult maskeeritud väiksemaid peidikuid.

Palmisalus olnud peidikust leidsid Eesti kaitseväelased üheksa 120-mm miinipilduja miini, mahajäetud kanafarmist ja selle lähiümbrusest maasse kaevatud plasttünnidesse peidetuna korralikult pakitud ning täiesti töökorras tankitõrje granaadiheitja RPG-7, Kalašnikovi kuulipilduja, kaks heitelaengutega tankitõrjegranaati ja kaks heitelaengutega valgustusgranaati RPGle, 4000 padrunit Kalašnikovi kuulipildujale, 12 57-mm mürsku, neli 60-mm miini ja kaks 82-mm miini.

Ühel rühma vastutusaladest avastasid Eesti sõdurid lähestikku neli peidikut. Tee äärde olid valitsusvastased peitnud tankitõrje granaadiheitja RPG-7 koos kuue granaadiga. Maja põrandasse oli peidetud 82-mm miinipilduja, kümme tankitõrjegranaati RPG-7, 60-mm miin, kaheksa 82-mm miini sütikut, kolm tuhat 7,62x54mm padrunit ja padrunilinte.

Maja nurgast leiti kümme 80-mm miini, 12 60-mm miini, kaks RPG-7 tankitõrjegranaati, kaks RPG-7 jalaväevastast granaati, kolm RPG-7 valgustusgranaati, miinide ja RPG heitelaenguid.

Ehitamisjärgus maja juurest leidis ESTPLA-15 patrull RPG-7 tankitõrjegranaadi ning kasti 12,7 mm raskekuulipilduja moona. Söötis põllumaalt leitud peidikust leidis Eesti jalaväerühma patrull kaks heas seisukorras ning kasutamisvalmis tankitõrje granaadiheitjat RPG-7.

Veel ühe peidiku avastasid Eesti sõdurid palmisalus plastikkonteineritest, mis sisaldasid neli automaati AK-47, 18 laetud AK salve, kaks käsigranaati, elektridetonaatori, detoneerivat nööri, juhtmeid ja kaableid ning erinevaid telefone ja raadiosaatjaid, mis on vajalikud improviseeritud lõhkekeha valmistamisel ning paigaldamisel. Lähedusest leiti ka 155-mm mürsk, mida tavaliselt kasutatakse isevalmistatud lõhkekehade laenguna.

Eesti kergejalaväerühm ESTPLA-15 teenib USA 1. Ratsaväediviisi 1. Brigaadi lahingugrupi Ironhorse koosseisus. Eesti jalaväerühma alluvusse on antud USA miinipildujajagu.