Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on Austraalia ja Uus-Meremaa Eesti ja Soomega välispoliitiliselt samameelsed riigid, kellega on huvi poliitilist koostööd ja majandussuhteid veelgi tihendada. „Kõne alla tulevad nii kahepoolsed suhted kui ka Austraalia ja Uus-Meremaa suhted Euroopa Liiduga. Mõlemad riigid on olulised partnerid ka NATO-le ning panustavad võitlusse rahvusvahelise terrorismiga. Meil on sarnased arusaamad nii globaalsetes kui regionaalsetes julgeolekuküsimustes, sealhulgas näiteks Venemaa-Ukraina konflikti osas,“ sõnas välisminister ning märkis, et kohtumistel mõlema riigi kolleegidega on plaanis arutada edasist koostööd julgeolekuprobleemide lahendamisel.

Kaljurand avaldas veendumust, et kindlasti aitab ühine visiit tugevdada Eesti ja Soome kui avatud majandusega ja innovaatiliste Läänemere-äärsete Euroopa Liidu riikide kuvandit ning toetada ettevõtjate koostöö edendamist. „Meie ärikontaktid on mõlema riigiga tihenenud, meie kogukonnad on kasvanud. Meid kõiki seob avatus innovaatilistele lahendustele ning soovimegi neid kogemusi jagada ja vahetada ning toetada ettevõtjate ärivõimalusi,“ lausus välisminister Kaljurand.

29. veebruarist kuni 2. märtsini viibivad Eesti ja Soome välisminister ühisvisiidil Canberras ja Sydneys, Austraalias.

29. veebruaril kohtub välisminister Marina Kaljurand Canberras Austraalia välisministri Julie Bishopiga ning avab Eesti saatkonna Canberras.

Eesti ja Soome välisminister avavad koos Austraalia innovatsiooni abiministri Wyatt Royga ühise innovatsioonifoorumi, kohtuvad Austraalia kaubandusministri Steven Ciobo ning varivalitsuse välisministri Tanya Pliebersekiga.

Välisminister Kaljurannal on Canberras plaanis veel kahepoolne kohtumine Austraalia IT abiministri Angus Tayloriga ning ta külastab Austraalia küberjulgeoleku keskust. Samuti kohtub Kaljurand Austraalia parlamendi väliskomisjoni esimehe Teresa Gambaro ning Vaikse ookeani saareriikide suursaadikutega.

1.-2. märtsini viibivad Eesti ja Soome välisminister Sydneys. Välisministrid avavad ühiselt Eesti, Soome ja Uus-Lõuna-Walesi ärifoorumi ning kohtuvad Uus-Lõuna-Walesi osariigi kuberneri David Hurley ning osariigi innovatsiooniministri Victor Dominelloga.

Kaljurand kohtub Sydneys veel Euroopa-Austraalia ärinõukogu esindajatega ning külastab Sydney Eesti Maja ja kohtub kohalike eestlastega.

Sydneyst suunduvad Eesti ja Soome välisminister edasi visiidile Uus-Meremaale, kus nad viibivad 3.-4. märtsini Aucklandis. Välisministrid kohtuvad Uus-Meremaa välisministri Murray McCully, kaubandusminister Todd McClay ning majandusarengu, IT ja sideminister Steven Joyce'iga. Välisministrid avavad Aucklandis ühise innovatsioonifoorumi.

Kaljurand peab ka Aucklandi Ülikoolis kõne, mis keskendub küberjulgeoleku rollile rahvuslikus välis- ja kaitsepoliitikas.

Eesti ja Soome välisministritega on visiidil kaasas riigikogu väliskomisjoni ja Eesti-Austraalia ning Uus-Meremaa parlamendirühma liige Keit Pentus-Rosimannus ning 25-liikmeline Eesti ja Soome ettevõtjate delegatsioon. Eesti ettevõtjate delegatsiooni kuuluvad Albit Partner Pty Ltd, Erply Australia, Guardtime AS, North Sea Lubricants Australia Pty, Ltd, Tavex Group’i, TipTipTap OÜ, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindajad.