“Eesti ja Läti piiriülesel koostööl on võrreldes Põhja-Eesti ja Lõuna-Soome koostööga palju arenguruumi. Tihedama ja reguleeritud koostöö vajadust nii majandus-, sotsiaal- kui ka kultuuri valdkonnas tunnetavad nii Lõuna-Eesti kui ka Põhja-Läti, eriti aga Valga ja Valka elanikud,” ütles Jaan Õunapuu.

Kohtumisel on plaanis arutada Liivi lahe regiooni ruumilist planeerimist, vahepeal suletud piiriületuspunktide taasavamist, piiriäärsete alade mittekodanike ja Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanike piiriületuse ning elamis- ja töölubade saamise lihtsustamist, Valgamaa kutseõppekeskuses Läti õpilastele õppimisvõimaluse pakkumist, Valga-Valka regiooni ühist arengukava, transpordiga seotud küsimusi, Valga-Valka ühise tervishoiuteenuse andmist Valga haiglas, Valga-Valka politsei, päästeteenistuste ja kiirabi vahelist uut koostöölepingut ning infovahetuse kiirendamist ning ettevõtjate kontaktide ja infovahetuse tõhustamist.

Tänavu 15. märtsil moodustas Eesti valitsus ministeeriumidevahelise komisjoni Eesti-Läti piiriülese koostöö tõhustamiseks. Komisjoni esimees on Jaan Õunapuu, sinna kuuluvad siseministeeriumi, välisministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, maavalitsuste, piirivalve, maksu- ja tolliameti esindajad. Analoogne komisjon on moodustatud ka Lätis.