Värsket uudist Eesti tõusust heaoluindeksi pingereas 33. kohalt 31. kohale tumestab üks asjaolu. Kaheksa liitnäitaja hulgas on üks — isiklikud vabadused — mille osas Eesti platseerub alles 70-ndaks, in kirjas statistikaameti blogis.

Isiklike vabaduste näitaja koosneb omakorda viiest näitajast, mille hulgas on nii sallivus immigrantide kui ka vähemusrahvuste suhtes. 110 riigi hulgast, kelle jaoks heaoluindeksit kokku pannakse, jääb Eesti suhtumises immigrantidesse esimese saja hulka ehk 98. kohale. Eestist paar kohta eespool on sellised riigid nagu Mongoolia, Ukraina, Sambia, Pakistan, Liibanon ja Maroko. Eestist veel tahapoole jäävad Ruanda, Etioopia, Jordaania, Iisrael, India, Kambodža.

Vaadates oma naabreid tabelis, tundub nagu oleks sattunud kõverpeegli ette.

Seda edetabelit juhivad Uus-Meremaa ja Kanada, kus üle 90 protsendi küsitletutest arvavad, et immigrantidel on lahe elada.

Mõneti üllatuslikult on mõõtmistulemus vähemusrahvustesse suhtumises osas Eesti jaoks pisut parem, kuid kaugeltki mitte kiita. Eesti on selles tabelis 84. kohal ning suudab edestada kaht Euroopa Liidu liikmesriiki. Eestist paar kohta eespool on Lõuna-Aafrika Vabariik, Mongoolia, Dominikaani Vabariik, Liibanon, Jaapan. Eestist tagapool on Sambia, Tšehhi, Kreeka, Nigeeria, Uganda, Keenia, Mosambiik.

Kanadas annab vähemusrahvusi puudutavale küsimusele jah-vastuse jälle 90 protsenti küsitletutest, kuid seekord suudavad veelgi paremat Singapur ja Bangladesh.

Lõunanaabril Lätil olid mõlemad vaadeldud näitajad on 10 protsenti kõrgemad.