Hanke eesmärgiks on tagada Eestile kaasaegne ja mobiilne õhutõrjesüsteem, mis vajadusel oleks integreeritav ka liitlasvägede ühtsesse õhukaitsesüsteemi, kui peaks tekkima vajadus selle kasutamiseks NATO kontekstis. Lisaks rakettidele ja relvasüsteemidele hangitakse ka side ja juhtimissüsteemid ning radarid, teatas kaitseministeerium.

Soetatav õhutõrjesüsteem on mõeldud Eesti kaitseväe 1. jalaväebrigaadi õhutõrjeks ning määratud eelkõige vastase lahingkopterite ning ründelennukite tõrjumiseks. Lisaks peab süsteem olema kasutatav ka riiklikult tähtsate objektide — nagu lennuväljad, sadamad ja valitsushooned — ning oluliste ürituste kaitsmiseks.

MBDA Missile Systems toodangut (Mistral) kasutavad Austria, Belgia, Hispaania, Küpros, Prantsusmaa, Soome ja Ungari. Raytheon Company toodangu (Stinger) kasutajariigid Euroopas on Hispaania, Holland, Horvaatia, Kreeka, Leedu, Saksamaa, Šveits, Taani ja Türgi.

Valitsuse otsusele eelnes kaitseministeeriumi, kaitsejõudude peastaabi, õhuväe ja maaväe pooleteist-aastane analüüs, mille käigus tutvuti põhjalikult erinevate relvatootjate pakkumistega. Hankele kutsutud kaks relvatootjat vastavad aga kõige paremini Eesti kaitseväe vajadustele.

Hanke rahastamine toimub kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest aastatel 2006-2008. Õhutõrjesüsteemi ostuga kaasneb ka esmane väljaõpe.

Relvasüsteemid tarnitakse aastatel 2007-2008 ning üksused saavad lahinguvalmis 2009. aastaks.