Tegemist on 2. juulil ÜRO-s loodud uue agentuuriga, mis hakkab tegelema naiste õiguste ja võrdõiguslikkuse küsimusega kogu maailmas ning ellu viima konkreetseid ja selgelt suunatud programme naiste olukorra parandamiseks arenguriikides, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Agentuuri loomisele eelnesid Eesti ja Tuneesia suursaadikute juhtimisel kuus kuud väldanud intensiivsed läbirääkimised ÜRO liikmesriikide vahel, et saavutada kokkulepe naiste õiguste teemadega tegelevate ÜRO allasutuste koondamiseks ühte agentuuri. Eesti ja Tuneesia eestvedamisel loodud UN Womenit juhib Tšiili endine president Michelle Bachelet.

Täitevnõukogu on UN Women agentuuri juhtorgan, mis toetab agentuuri liikmesriikide poolt ning teeb järelvalvet agentuuri tegevuste üle. Eesti osutus valituks suuresti tänu oma senisele nähtavale tegevusele naiste õiguste edendamisel ÜRO töös. Eesti liikmestaatus ÜRO naiste õigusi edendava agentuuri (UN Women) täitevnõukogus kestab 2012. aasta lõpuni. 2007-2009. aastal oli Eesti ka naiste ÜRO arengufondi (UNIFEM), praeguse UN Womeni ühe koostisosa, konsultatiivkomitee eesistuja.

Kokku kuulub UN Womeni täitevnõukogusse 41 ÜRO liikmesriiki, kelle kaudu on esindatud kõik maailma regioonid.