„Terrorihüsteeria on mu meelest ületanud mõistlikkuse piirid!” ütleb reisiärimees Tiit Pruuli, kes istus möödunud teisipäeval koos Talviku ja Sauteriga ühe San Francisco kõrvaltänava kõnniteel, käed selja taga raudus, ümber kümmekond relvastatud USA politseinikku. Ligi kuu aega Ameerikas ringi rännanud mehi peeti terroristideks, kirjutab SL Õhtuleht.

Metsikud habemed, sorgus vuntsid, puhmas bakenbardid, päikesest tõmmu nahk — sellistena vurasid mehed läinud nädalal San Franciscos tumedate klaasidega logu Lincolniga Golde State silla juurde. Kui meestest pikim, kiilakas Talvik hakkas silda filmima, tõmbus USA politsei valvele — tegu võib olla terroristidega, kes uurivad, kuidas rahvuslikuks uhkuseks peetavat silda lõhata!”

Kui kaadrid olid kätte saadud, otsustati autoga paha aimamata suunduda lähimasse parki. Peagi andis politsei vilkuriga märku peatumiseks.

„Meiega käituti ülijärsult,” ütleb Talvik. Kuna autot juhtinud Pruulil polnud ette näidata ei auto ega iseenda dokumente, siis politsei huvi eestlaste vastu aina suurenes. Tagatipuks leiti rahakoti vahelt hoopis võõra inimese, Pruuli hea sõbra Marcel Vihmanni krediitkaart. „Kui ta ütles, et see pole tema oma, siis oli selge, et siin on kahtlane seltskond,” ütleb Talvik.

Kohale kamandati veel üks politseiauto, mehi küsitleti, helistati nii auto omanikule kui ka Vichmannile. Politsei rahunes, kuid hoiatas, et neid tuleb kontrollima veel sisejulgeoleku eriagent.

Kui FBI eriagent kahe kaaslasega saabus, jätkus filmisellide elu nagu filmis. „Nüüd läks asi päris karmiks,” meenutab Talvik. Eestlastel kästi käed armatuurlauale või enda ees olevale istmele panna ja seejärel aeti nad ühekaupa autost välja. Nende käed pandi raudu ja suruti kõnniteeveerele istuma. Auto puistati läbi, vaadati üle kaameras olev lint, uuriti põhjalikult polstrivahesid, rahakottide tšekke.

Kui mehed ligi kolmetunnise läbiotsimise järel ohututeks tunnistati, võeti rauad käte ümbert ära ning eriagent oli sunnitud tõdema. „Kurat, poisid, te olete esimesed eestlased, keda olen arreteerinud.”

Ärimees, ekspeaminister Mart Laari nõunik ja president Meri kampaaniajuht Tiit Pruuli tunneb end läbielatust alandatuna. „See jõhkrus, mida San Fransisco võmmid meie puhul rakendasid — ma ei ole sellega harjunud. Jah, meie poolt oli tühine rikkumine, sest mul polnud juhiluba kaasas — see varastati mult kolm päeva varem -, aga see ei õigusta nende käitumist,” ütleb Pruuli.

USA saatkonna pressiatašee Jay Raman ei soovinud juhtunut kommenteerida, sest tal polnud eestlaste vahistamise kohta piisavalt infot.