Lillakaspunase passi kaantele trükitakse kullavärviline Eesti suur riigivapp ja sõnad “Euroopa Liit”, “Eesti” ja “pass”. Passi esimesel leheküljel on samad sõnad kirjas kõigis liikmesmaade keeltes, kirjutab Eesti Päevaleht.

Valitsuse heakskiitu ootava määruse eelnõu järgi väärtustavad dokumendi sisekülgi suitsupääsukese kujutise piirjooned, siniroheline kaunistusriba ja tumesinine rukkilill. “Passi kolmas lehekülg kaetakse kihtkilega, millele on valguses muutuva värviga trükitud Eesti riigivapi lõvi kujutis, mille värvus muutub rohelisest kuldseks ning laineliselt korduvad sõnad Eesti Vabariik, Republic of Estonia ning Eesti maa-ala kujutis,” kirjeldab määruse tekst.

Tõeliseks maiuspalaks kujuneb uus pass aga keelehuvilistele. Andmeväljade nimetused on kirjas 21 keeles.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) arendusosakonna peaspetsialisti Raul Eksi sõnul on loobutud kavast panna passile kiip, mille digiandmeid oleks saanud lugeda kaugjuhtimisel.

Idee tasandil on varem räägitud ka digitaalse näopildi või sõrmejälje lisamisest. “Kõik see tuleb tulevikus ja sõltub Euroopa Liidust. Need on tulevikuarendused,” lausus Eks.

Uued passid jäävad tema sõnul 32-leheküljeliseks, samuti ei muutu need kallimaks.

Trükkimiseks läheb siis, kui valitsus passimääruse kinnitab.