Organisatsiooni juht Mariita Mattiisen põhjendas valikut lisaks FIDE kongressi õnnestumisele ka Laffranque`i pikaajalise panusega Eesti ja Euroopa Liidu õiguse arengusse laiemalt.

“Tema erialased saavutused Eesti ja Euroopa kontekstis on muljetavaldavad. Hetkel Euroopa Inimõiguste Kohtus kohtunikuna töötav Laffranque on andnud õiguse poole pealt suure panuse ka Eesti liitumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga, jõudnud töötada Euroopa Nõukogu Kohtunike Konsultatiivnõukogu asepresidendi ja presidendina ning jaganud aastaid oma teadmisi ja pühendumust selle kõrvalt loengutes ka tudengitega. Euroopa Liidu õiguse populariseerimisel ja tutvustamisel laiemale avalikkusele on raske leida Eestis Laffranque`ile võrdväärset,” ütles Mattiisen.

FIDE kongressi korraldamiseks alustas Eesti-poolne korralduskomitee Laffranque`i juhtimisel tööd juba 2006. aastal. “Laffranque`i armastus oma eriala vastu tegi võimalikuks selle, et Tallinn sai auga 2012. aastal Euroopa õiguse pealinna tiitlit kanda. Kongressil osalenute siiraid tänuavaldusi ja kiidusõnu tema tööle seoses kongressiga jagus tervesse aastasse,” lisas Mattiisen.

“See tunnustus tähendab mulle väga palju, see on suur au ja vastutus. Armastan väga Eestit ja teen kõik selle heaks, et Eesti oleks suurepärane Euroopa õigusriik,” ütles Laffranque. Oma töös lähtub naine põhimõttest, et inimestele lihtsas keeles lahti mõtestada, millised on nende õigused, et nad neid õigusi tunneksid, kasutaksid ja austaksid. “Olen pidevalt olnud Eesti õiguse saadik Euroopas ja Euroopa õiguse saadik Eestis. Olen teinud kõik selle nimel, et meist ja meie õigsukultuurist lugu peetaks ja et me ise edasi areneks,” selgitas Laffranque oma tööpõhimõtteid.

Aasta eurooplast valib Eesti Euroopa Liikumise nõukogu igal aastal. Traditsiooniliselt omistatakse tunnustus inimesele või organisatsioonile, kes on andnud panuse Eesti ja Euroopa suhete arendamisse. Eelmisel aastal tunnustati euroopalike väärtuste ja avatud valitsemiskultuuri eest kostmisel ning tegutsemisel Eesti avalikkuses vandeadvokaat Allar Jõksi.

Traditsiooniliselt kuulutatakse aasta eurooplane välja Euroopa Päeva raames Vabaduse väljakul.