„Muuseumiaasta ja muuseumiöö on ühtviisi tähtsad nii külalistele kui ka muuseumitöötajatele endile,” ütles „Muuseumiaasta 2009” meediajuht Ants Johanson, kelle hinnangul saavad muuseumid põhilise, millest argipäeval puudu tuleb – tähelepanu ja positiivse tagasiside.

„Muuseumiööl on tutvustav, isuäratav ja huvi tekitav funktsioon,” hindas Johanson. Samuti lisas ta, et linlased võiksid minna avastama maakohtade muuseume. „Neile mõjub tähelepanu iseäranis ärgitavalt.”

Tallinnas ajaloomuuseumi Suurgildi hoones arutletakse näiteks laibamatuse ja põletusmatuse erinevuste üle, õhtut alustab Campanelli kellade kontsert. Adamsom-Ericu muuseumis saab end lasta pildistada kunstniku portreedelt pärit aksessuaaridega. Pikka ja mitmekesist programmi pakub Rotermanni soolalaos Eesti arhitektuurimuuseum. „Ei tahaks veel päris täpselt rääkida,” ütles muuseumi direktriss Karin Hallas-Murula vastuseks küsimusele, mida kujutab endast horror-näitus „Öös on jubedaid asju” soolalao keldrikäikudes. Lisaks segavad arhitektid muinsuskaitseteemalisi kokteile. Tervishoiumuuseum meelitab omakorda igavaima eksponaadi valimisega. Esmakordselt on kõigil soovijail võimalik minna Kumu katusele, kus avatakse üheks ööks kohvik.

Harjumaa muuseumid on end koondanud Kolga mõisa peahoonesse, Järvamaal Imaveres tegutsev Eesti piimandusmuuseum ootab näiteks piimaga maalima ja kirjutama ning piimapukke valmistama. Eesti spordimuuseumis Tartus toimub Soome- ja sporditeemaline mälumäng, Valga muuseumis leiab aset öötöötuba, teemaks 60 aasta tagune juuksurikunst, ja Eesti muuseumraudtee Lavassaares ootab öisele rongisõidule elektrieelsesse aega, kus valgust jagavad vanad valgustid.

Põnevat jagub mujalegi. Haapsalu Rannarootsi muuseumi juurest viib jaala ilusa ilma korral öisele meresõidule. Lääne-Virumaal Sagadis tutvustab vanu mõisavalgusteid kunstiteadlane Leila Pärtelpoeg ja seejärel saab mõisaõue puude abil endale koostada isikliku horoskoobi. Järva-Jaani tuletõrjemuuseumi vanatehnika varjupaigas leiab aset öine seiklusraja läbimine pritsi- ja sõjamasinatega ning Viljandi muuseum eksponeerib Vana-Egiptuse muumiat.