Volikirjade üleandmise tseremooniale järgnenud vestluses kõnelesid suursaadik Viljar Lubi ja president Thein Sein kahepoolsetest suhetest ning viimastest arengutest Myanmaris. „Oleme valmis jagama ka oma kogemust õigusriigi ülesehitamisel,“ sõnas suursaadik Lubi avaldades toetust Myanmari demokraatlikule arengule.

Suursaadik ja president arutasid kahepoolseid majandussidemeid ning leidsid, et näiteks kiired arengud Myanmari mobiiliturul võiksid pakkuda mõlema riigi ettevõtjatele häid võimalusi koostööks. „Kindlasti aitab meie suhteid arendada mitteresideerivate suursaadikute vastastikune määramine ning samuti aitaksid kontakte tihendada kõrgetasemelised visiidid,“ märkis suursaadik Lubi. Myanmar on otsustanud määrata Eestisse suursaadiku resideerimisega Berliinist.

President Sein kutsus Eesti riigijuhte visiidile Myanmari.

Ka kõneldi koostöövõimalustest IT-vallas. Möödunud aastal külastas Myanmari delegatsioon Eestit, et tutvuda e-lahenduste ja e-valitsemisega. President Seini sõnul on Myanmaril huvi Eesti kogemuse vastu uute tehnoloogiate juurutamisel ning avaldas lootust, et ekspertide vahelised kontaktid tihenevad.

Veel arutati koostööd ÜRO raamistikus ning viimaseid arenguid Myanmari naabruskonnas ja Aasias laiemalt. Novembris toimub Myanmaris Ida-Aasia tippkohtumine, kus lisaks liikmesmaadele osalevad ka mitmete teiste piirkonna arengus olulist rolli mängivate riikide juhid.

Eesti sõlmis diplomaatilised suhted Myanmariga 2012. aasta septembris.

Suursaadik Viljar Lubi on sündinud 1977. aastal. Ta on õppinud Hugo Treffneri Gümnaasiumis ja lõpetanud cum laude Tartu Ülikooli majandusteaduskonna rahvamajanduse eriala ning omandanud magistrikraadi Tallinna Pedagoogika Ülikoolis politoloogias. Veel on Lubi täiendanud end Eesti Diplomaatide Koolis rahvusvaheliste suhete ja Euroopa integratsiooni kursusel ning Sussexi Ülikoolis Ühendkuningriigis Euroopa uuringute erialal.

Alates 1999. aastast on Viljar Lubi välisteenistuses. Ta on töötanud välisministeeriumi pressi- ja infoosakonnas, välismajanduse ja arengukoostöö osakonnas, Eesti saatkonnas Londonis, Euroopa Liidu osakonna üldasjade büroo direktorina ja Eesti suursaatkonna nõunikuna Washingtonis. Alates 2011. aastast kuni Indiasse Eesti suursaadiku ametikohustusi täitma suundumiseni töötas Viljar Lubi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis ELi ja rahvusvahelise koostöö osakonna juhatajana. Alates jaanuarist 2013 on Viljar Lubi Eesti suursaadik Indias ning alates käesoleva aasta septembrist Sri Lankal, resideerimisega New Delhis.

Suursaadik Lubil on tütar ja poeg. Lubi räägib inglise, vene ja prantsuse keelt.