Haiti maavärina tagajärgede leevendamiseks antud raha eraldatakse välisministeeriumi eelarves arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paeti sõnul muutub olukord Haitil järjest keerulisemaks, seetõttu on oluline, et abi jõuaks seda vajavate inimesteni võimalikult kiiresti. „Eesti saadab Haitile rahvusvaheliste organisatsioonide tegevust toetama ühe IT-eksperdi ja 3-liikmelise logistikameeskonna koos varustusega,“ sõnas välisminister Paet. Eesti eksperdid sõidavad kriisipiirkonda Rahvusvahelise Humanitaarpartnerluse raames koos Põhjamaade ekspertidega.

Neljapäeval otsustas välisministeerium eraldada Haiti olukorral leevendamise toetuseks miljon krooni. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Haiti abivajadus suur ning seetõttu eraldab välisministeerium abina veel 1,5 miljonit krooni Rahvusvahelise Punase Risti kaudu.

Kolmapäeval sõitis Haiti katastroofipiirkonda Euroopa Liidu hindamismeeskonna koosseisus ka Eesti Päästemeeskonna (EDRT) liige Gert Teder. Euroopa Liidu Elanikkonnakaitsemehhanismi raames lähetatud meeskonna ülesandeks on kannatada saanud riigi vajaduste hindamine ja saabuva abi koordineerimine. Haitile lähetatud Euroopa Liidu hindamismeeskonnas on kuue riigi esindajad.

Väga tugevas maavärinas kannatanud Haiti abistamiseks on asunud tegutsema kogu rahvusvaheline üldsus. Rahvusvahelised organisatsioonid on alustanud Haitil ulatuslike abioperatsioonidega. Maavärinas kannatanud Haiti elanikel on puudus esmaabivahenditest, toidust ja joogiveest ning tuhanded on jäänud peavarjuta, samuti on raskendatud ligipääs katastroofipiirkonda. Haitil on vajadus meditsiinitehnika, otsimis- ja päästetehnika ning kommunikatsioonivahendite järele.

Esmaspäeval kohtuvad Brüsselis Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Catherine Ashtoni kutsel Euroopa Liidu arenguministrid, kes arutavad Haiti humanitaarkatastroofiga seonduvat ning võimalusi olukorra leevendamiseks.

Samuti on võimalik teha vabatahtlikke annetusi Haiti elanike olukorra leevendamiseks. Abioperatsioonide alustamisest on teada andnud Rahvusvaheline Punane Rist, Maailma Toiduprogramm WFP, ÜRO Lastefond UNICEF, Maailma Tervishoiuorganisatsioon WHO, Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon IOM ning mitmed teised rahvusvahelised organisatsioonid ja MTÜ-d.

UNICEF keskendub eelkõige Haiti laste aitamisele, IOM tegeleb ajutise peavarju pakkumisega neile tuhandetele Port-au-Prince elanikele, kelle kodud on hävinenud, Punane Rist ja WHO üritavad pakkuda hädavajalikku esmaabi. Organisatsiooni vajavad raha ravimite, joogivee, telkide või muu vajaliku hankimiseks. Eestis koguvad annetusi Eesti Punane Rist ja UNICEF Eesti Rahvuskomitee.

Annetusi on võimalik teha:
Eesti Punane Rist: SWEDBANK 1180001436 ja SEB 10220039608010, märgusõna „Haiti maavärin“
UNICEF Eesti Rahvuskomitee: SEB 10052039502009, märgusõna „Haiti“
IOM: http://www.iom.int/jahia/jsp/index.jsp
IFRC: http://donate.ifrc.org/
UNICEF: http://www.supportunicef.org/site/pp.asp?c=9fLEJSOALpE&b=1023561
WFP: https://donate.wfp.org/supporter/donatenow.do?n=gbss&dfdbid=1044253