Gunnar Vaht on sihtasutuse Archimedes akadeemilise tunnustamise agentuuri juhataja. Ta on juhtinud akadeemilise tunnustamise protsessi Eestis alates 1990. aastate lõpust. Vahti kandidatuuri esitas UNESCO-le Haridus- ja Teadusministeerium.

„Eesti eksperdi kaasamine UNESCO töörühma näitab, et Eestis tehtavat tööd diplomite akadeemilise tunnustamise alal hinnatakse maailmas kõrgelt,“ märkis Heli Aru, kes on haridus- ja teadusnõunik Eesti alalises esinduses OECD ja UNESCO juures.

23 riigi esindajast koosnev töörühm koguneb esimest korda 11.-12. mail UNESCO peakorteris Pariisis. Ülemaailmse kõrghariduse vastastikuse tunnustamise konventsiooni esialgne kava peab valmima järgmise aasta juuniks, edasised sammud otsustatakse UNESCO 39. konverentsil 2017. aasta sügisel.

Vajaduse sedalaadi ülemaailmse normatiivse dokumendi järele tingib globaliseerumine koos üha rahvusvahelisemaks muutuva kõrgharidusega. Loodav konventsioon puudutab 2,5 miljonit tudengit, kes õpivad väljaspool oma koduriiki ning lähematel aastatel on oodata selle arvu suurenemist.
Ülemaailmne konventsioon loob silla seniste regionaalsete konventsioonide vahele. Eesmärk on soodustada kõrghariduses rahvusvahelist koostööd, mobiilsust, elukestvat õpet ja demokraatiat. Konventsiooniga luuakse kvalifikatsioonide tunnustamisega seotud märksõnade ja põhimõtete kogu, mis aitab võrrelda erinevate riikide ja regioonide kvalifikatsiooniraamistikke ja kvaliteedi tagamise kriteeriume.