Eesti demineerija osaleb missioonil Rootsi tsiviilhädaolukordade agentuuri (MSB) meeskonna koosseisus.

Lõuna-Sudaani missiooni eesmärgiks on määrata kindlaks ohtlikud alad, võimalusel eemaldada või hävitada lõhkemata lahingumoon ning nõustada ja koolitada ICRC personali plahvatusohtudest missioonipiirkonnas. Missioonil viibiva demineerija sotsiaalsed garantiid säilivad vastavalt rahvusvahelisel tsiviilmissioonil osalemise seadusele ning Päästeametil missiooniga seonduvaid otseseid kulusid ei ole.

Aafrika kirdeosas asuva riigi tuhanded ruutmeetrid on valitsusvägede ja mässuliste konflikti tulemusena saastunud lõhkemata lahingumoonast, ohustades nii tsiviilelanikkonna elu kui ka tervist ning takistades ka arstiabi ja toiduainete tarnimist kohalikele elanikele.

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul on üks humaansemaid viise aidata, likvideerides maailmas seda, mis teeb teistele halba. "Sellised missioonid on parim viis ka meie spetsialistide täiendamiseks. Demineerimine ei ole elukutse, mida saab õppida lihtsalt koolipingis, see on oskus, mis kinnistub ja areneb läbi mitmekülgse praktika. Välismissioonidelt saadav oskusteave on meie ekspertidele väga vajalik ja aitab valmis olla nii tulevasteks välismissioonideks kui ka erinevateks demineerimise situatsioonideks Eestis ," täiendas Pugonen.

Päästeameti demineerimiskeskus ja MSB on teinud humanitaardemineerimisvaldkonnas koostööd viimased kuus aastat. Eksperdi osalemist humanitaardemineerimise missioonil toetab ka siseministeerium.

Varasemalt on Eesti demineerijad Eesti esimese üksusena osalenud Afganistani sõjakoldes (2002-2005), osutanud esimesena maailmas demineerimisalast abi Gruusiale pärast sõjalist konflikti Venemaaga (2008), osaletud on MSB missioonil Kongos (2012) ning eelmisel aastal Malis.