Eestiga sarnast seisukohta, et pagulaste ümberasustamises osalemine peab olema vabatahtlik, on väljendanud viimastel kuudel pea pooled liikmesriigid, sh Suurbritannia, Soome, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari, Hispaania, Leedu, Läti ja Rumeenia, vahendab ERR Uudised.

"Meie hinnangul eeldab see laiapõhjalisemat ühiskondlikku arutelu, mida uus algatus Eestile tähendab ja milliseid täiendavaid võimekusi peab Eesti riik selleks looma, sh arvestades nii Vao majutuskeskuse kui ka Harku kinnipidamiskeskuse võimalusi," kommenteeris ERR-i uudisteportaalile siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks.

Viks toonitas, et Eesti mõistab olukorra tõsidust Vahemere piirkonnas ja vajadust leida adekvaatsed lahendused inimeste abistamiseks. "Lisaks raskele seisule Vahemerel tuleb mõista muutunud julgeolekusituatsiooni ja konteksti, milles Eesti asub. Näiteks Ukraina kodanike poolt on esitatud viimastel aastatel 92 taotlust, millest 2015. aastal juba 34 taotlust rahvusvahelise kaitse saamiseks," lisas Viks.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt määrataks kvoodid mitmete tegurite järgi, nende hulgas oleksid näiteks riigi rahvaarv, majanduslikud näitajad ja varem vastu võetud asüülitaotlejate hulk, vahendas "AKtuaalne kaamera".