Välisminister Urmas Paet ütles eelmisel nädalal Delfi küsimustele Iraaki abi saatmise kohta vastates, et hetkel käivad veel konsultatsioonid ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametiga (UNHCR), millist abi Iraagis täpselt vajatakse ja kas Eestil on soovitud võimekus olemas või mitte.

"Juhul kui Eestil soovitud võimekus on olemas, siis panustame vastavalt, aga kui ei ole, toetame ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) tegevusi Iraagis rahaliselt. Jutt on võimalikest päästemeeskonna elementidest," ütles Paet siis Delfile ning lisas, et täpsem otsus selgub lähiajal, hiljemalt järgmise (käesoleva - toim) nädala alguses.

Teisipäeval teatas välisministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik Delfile, et praeguse seisuga Eesti päästemeeskonna liikmed ei lähe Iraaki tulenevalt sealsest raskest julgeolekuolukorrast.

"Toetame humanitaarolukorra leevendamist Iraagis rahaliselt," lisas Nõmmik.

Välisminister Urmas Paeti teataski meediale, et Eesti toetab ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) kaudu humanitaarkriisi leevendamist Iraagis 70 000 euroga. "Praegu on Iraagis kriitilises olukorras ligi kaks miljonit sisepõgenikku ning on reaalne oht rahvus- ja usuvähemuste elule," lisas Paet.

ÜRO andmetel halveneb olukord väga kiiresti. Üksnes viie päeva jooksul lisandus tervelt 200 000 sisepõgenikku.

Paeti sõnul mõistab Eesti karmilt hukka rühmituse Islamiriik juhitavate äärmuslaste vägivalla Iraagis ning sellega kaasnevad massilised inimõigusrikkumised. "Eriti taunitav on vangilangenud sõdurite hukkamine ning jõhker vägivald tsiviilisikute vastu," ütles Paet ning lisas, et osa kuritegudest tuleb käsitleda inimsusvastaste kuritegudena.

Rühmitus Islamiriik on Eesti välisministri sõnul seadnud ohtu terve piirkonna julgeoleku ja stabiilsuse. "Iraagi sõjavägi ning nende koosseisus olevad Kurdistani julgeolekujõud püüavad äärmuslaste edasitungi peatada. Kurdistani regionaalne valitsus on palunud toetust oma relvajõududele, millele on relvatarnetega positiivselt vastanud mitmed ELi liikmesriigid ja ka USA," ütles Paet. "Sellist toetamist kaalub ka Eesti, jälgides loomulikult, et oleks välistatud selle sattumine soovimatute jõudude kätte," lisas ta.

Paeti sõnul on oluline aidata kaasa dialoogile kõigi Iraagi mõõdukate poliitiliste jõudude vahel. "Toetame Iraagi ühtsust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, mis on vajalikud nii riigi enda kui kogu regiooni stabiilsuseks ja majanduslikuks arenguks," märkis Paet, lisades, et oluline on tihe koostöö Iraagi keskvalitsuse ja Kurdistani regionaalse valitsuse julgeolekujõude vahel.