Eesti e-aruandluskeskkond võitis WSA konkursil maailma parima e-lahenduse tiitli e-valitsuse kategoorias. E-kultuuri ja pärandi vallas jõudis finaali Eesti ajaloo infopank Histrodamus ning e-äri valdkonnas Eestis väljatöötatud sotsiaalse panganduse platvorm isePankur.ee.

WSA Eesti esindaja Katri Ristali sõnul pälvis e-aruandluskeskkond rahvusvahelise žürii toetuse eeskätt tänu sellele, et see lahendus on kõigest mõne aastaga muutnud kõigi Eesti ettevõtete aruandluse elektroonseks. “Sel e-teenusel on European Digital Agenda 2020 valguses ja toimiva Euroopa Liidu ühisturu tagamises oluline roll,” rääkis Ristal. “Eestis loodud e-riigi lahendused on kogu maailmas eeskujuks oma lihtsuse ja läbipaistvusega.”

WSA Eesti esindaja ütles, et Histrodamus pälvis ekspertide tähelepanu paljuski visuaalselt selge vormi pärast. “See lahendus võimaldab kombineerida omavahel aega ja ruumi ning ühendada ja võrrelda erinevaid ajastuid, sündmusi ja maakaarte, mõista sündmuste põhjusi ning omavahelisi seoseid,” lausus ta. “Eestimaa keerulise ajaloo tutvustamisel on Histrodamus teinud hiiglasliku sammu, muutes kuiva ajalooõppimise interaktiivseks ja visuaalselt atraktiivseks.

Katri Ristali hinnangul olid head edulootused ka isePankuril, mis sisuliselt žürii lõhki ajas. “Osad rahvusvahelised asjatundjad nägid inimeste- ja firmadevahelisi laene vahendavas keskkonnas maailma päästjat ning ettevõtluskeskkonna olulist motivaatorit,” vahendas Ristal žüriis toimunut. “Teised jällegi olid üliskeptilised selle ärimudeli jätkusuutlikkuse osas.”

WSA esindaja ülevaatlik ettekanne Eesti e-riigist leidis kuulajaskonna hulgas endiselt hämmastunud vastukaja. “Kokkuvõtvalt võib öelda, et e-Eesti täht põleb rahvusvahelisel areenil eredalt,” kommenteeris Katri Ristal. “Paljud lahendused nagu e-maksuamet ning e-valimised tunduvad meile juba iseenesestmõistetavad, kuid suurem osa maailmast on meie IKT-tasemest veel väga kaugel.”

Konkursile World Summit Award (WSA) 2011 e-Eesti au kaitsma saadetud e-lahendused selgitati välja Eesti parima e-teenuse konkursi käigus tänavu veebruaris. Ühtekokku osales Eesti eelvoorus 71 uut kodumaist e-lahendust, mis oli kõigi aegade rekord. Eesti on rahvusvahelisel konkursil osalenud 2003. aastast ning vägagi edukalt: 2003. aastal kuulutati üheks e-tervise kategooria võitjaks patsientide koduse jälgimise süsteem Doc@Home. 2007. aastal jõudis finaali sõidukite jälgimissüsteem Navirec (www.navirec.ee).

Konkurss “Eesti parim e-teenus 2011” korraldati Euroopa Liidu struktuurifondide programmi “Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine” raames ning Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastusel Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, RIA ja WSA Eesti esindaja koostöös. Sarnased konkursid on toimunud ka 2005, 2007. ja 2009. aastal, kuid toona nime ParimSisuteenus all.

Järgmine maailma parimate e-lahenduste konkurss World Summit Award toimub 2013. aastal. 2012 toimub parimate m-teenuste konkurss, selle eelvoor kuulutatakse välja juba tänavu hilissügisel.