Kuivõrd Trump astub ametisse alles 20. jaanuaril, siis on kõik praegu väga lahtine. Pole isegi selge, milline saab olema uus valitsus, rääkimata nõunikest, kelle jutule meie diplomaadid tahaksid saada. Küll aga uuritakse praegu vaikselt, kes on hetkel Trumpi meeskonnas ja kes võivad tema administratsiooni kuuluma hakata.

„Esialgu kuulame maad,” kommenteeris välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas. Ta osutas, et enne kohtumiste korraldamist tuleb USA-s esmalt valitsuse liikmed ametisse määrata ja seejärel nende nõunikud nimetada. See võtab aga aega, sest uus president peab täitma umbes 4000 ametikohta, kellest veerandi ametisse määramiseks on tarvis ka senati nõusolekut. „Kui uus valitsus on paigas, siis kõik meie diplomaadid kohtuvad selle valitsuse esindajatega,” rõhutas Belovas.

Veel toonitas Belovas, et äkilisi kursimuutusi USA välispoliitikas lähiajal oodata ei maksa. „Traditsiooni kohaselt annab lahkuv administratsioon oma poliitikad ühes soovituste ja suunistega uuele administratsioonile üle. Uute prioriteetide sõnastamine ja elluviimine võtab aega ja pakub võimalusi seda protsessi mõjutada,” ütles ta.

Trumpi meeskonnaga kohtuda soovivaid Eesti diplomaate on Washingtonis koos suursaadikuga kaheksa: viis diplomaati välisministeeriumis, atašee kaitseväest ning kaitsepoliitika ja julgeolekunõunik. Pidevalt kohtutakse küll USA välisministeeriumi ja kaitseministeeriumi inimestega, kes Eesti ja Euroopa teemadega tegelevad, kuid inimeste vahetumise järel tuleb uuesti tutvuma minna. Uue valitsuse paika saades soovivad diplomaadid kohtuda eelkõige nende endi tegeldavate valdkondade asekantslerite ja nõunikega. Suhtlus käib ka teiste Eesti ja USA ministeeriumide vahel ja kongressiga, millel on samuti presidendi kursi mõjutamiseks erinevad hoovad.

Nagu öeldud, töö uue presidendi meeskonna väljaselgitamise suunal juba käib, kuid kellega ja millal Eesti diplomaadid Trumpi administratsioonist kohtuda saavad, pole veel sugugi selge. Siiski on selge, et kui näiteks USA välisminister on paigas, siis tahab ka Eesti välisminister temaga kahtlemata kohtuda.

Vast võib sama väita ka president Kersti Kaljulaidi kohta, kuigi presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe jäi võimaliku kohtumise osas maa kuulamist kommenteerides napisõnaliseks. Ta lausus, et võimaliku kohtumise kohta hetkel midagi konkreetset öelda ei saa. Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert lisas samuti, et praegu on võimatu konkreetseid plaane teha. „Las Trump astub kõigepealt ametisse.” Selleni on jäänud täpselt kaks kuud.