„Leitnant Meose juhitud demineerimismeeskond tegi Afganistanis kahjutuks pea sada isevalmistatud lõhkekeha, millega säästis vähemalt sama palju inimelusid,“ ütles samal ajal Afganistanis teeninud Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Anto Kergand peastaabi vahendusel.

Kontingendi ülema sõnul oli leitnant Meose edu pandiks kõrge professionaalsus ning koostöö jalaväekompaniiga, kellelt saadud info põhjal isevalmistatud lõhkekehad leiti.

„"Meie tegevus Afganistanis ei olnud ainult sõjaline, olime pigem kõikide seal olevate inimeste, nii sõjaväelaste kui kohalike julgeolekut suurendav meeskond,"“ ütles Meos oma töö kohta ja lisas, et kõrget tunnustus on pigem tänuavaldus demineerimismeeskonna kõikide liikmete tehtud panusele.

Koos leitnant Meosega sai medali nelikümmend kaitseväelast NATO riikidest ja väeüksustest, kandidaadid kiidab heaks NATO peasekretär.

Eesti demineerimismeeskond teenis Afganistanis Helmandi Väekoondise isevalmistatud lõhkekehade kahjutuks tegemise keskuses. Kontingendi ülema sõnul oli nende tulemusrikas tegevus eeskujuks kõigile isevalmistatud lõhkekehade kahjutuks tegijatele.

Eriteenete medaliga autasustatakse NATO operatsioonidel osalenud kaitseväelasi, kes on üles näidanud nõutavast oluliselt suuremat initsiatiivi ja pühendumust ning kelle panus on olnud oluline nii nende kaasvõitlejate kui NATO jaoks tervikuna. Medalit antakse välja alates 2003. aastast kaks korda aastas.

Varem on NATO eriteenete medali pälvinud kolm eestlast: kolonelleitnant Eero Kinnunen teenistuse eest kompaniiülemana Afganistanis 2008. aastal, kolonel Ilmar Tamm teenistuse eest NATO Maavägede staabis Heidelbergis 2008. aastal ning major Ülo Isberg teenistuse eest teabeohvitserina NATO treeningmissioonil Iraagis 2009. aastal.