Raske on ette kujutada midagi teineteisest kaugemat, kui kurikuulsa Pärnu poksiklubi Everlast kasvandik Lebedev ja Austraalia budism. Aga see ainult näib nii. Tegelikult leidub mõjuv põhjus neid seoseid eeldada, varjata ja eitada. Peale selle joonistub esimesel pilgul seosetu avalduse tagamaadest lähiuurimisel reljeefsemalt välja aastaid tagasi kogu Eestit vapustanud kuriteo võimalik taust.

Tõenäoliselt said eelnimetatud avalduseni viinud sündmused alguse möödunud aasta suvel, kui Austraalias tegutsev tööjõuvahendusfirma Skills4Future Pty Ltd pani internetti üles eestikeelse kuulutuse. "Toetame oma klientide tegevust, toiminguid usaldusväärsete ja oskustööliste Austraalia tööturule suunamisega. Meie sõbralikud, lausa asjatundlikud töötajad aitavad tööotsijatel välja selgitada just neile sobivaid parimaid pakkumisi ja lahendusi. Pidev töö nafta, gaasi, kaevandus ja ehitus sektoris. Majutus on meie poolt. Samuti võimaldame viisa ja migratsiooni teenust. Vajadusel saame maksta piletite eest (lennupileti), mis hiljem arvestatakse maha teie esimestest teenitud palkadest," seisab pisut konarlikus eesti keeles ja kokku-lahkukirjutamisvigadega kuulutuses.

Kuidas Austraaliasse tööle saabunute käsi tegelikult käis, võime lugeda Lääne-Austraalia suurimas linnas Perthis (1,74 miljonit elanikku) ilmuva ajalehe The West Australian nädalalõpuväljaandest The Weekend West. Kuulutuse peale Eestist Austraaliasse saabunud kaks meest said keevitajatena tööd ühes Perthi äärelinna Carlisle'i ettevõttes. Nad paigutati elama odavatesse hostelitesse, passid võeti käest, teenistusest anti meestele kätte umbes 100 Austraalia dollarit (79 eurot) nädalas. Ülejäänu läks väidetava võla katteks, mille suuruseks oli tööjõuvahendusfirma määranud 25 000 Austraalia dollarit (19 685 eurot). Austraalia politsei andmeil ähvardati tööle värvatuid ka vägivallaga.

6. septembril veidi pärast keskööd pidas Austraalia politsei Perthi lennuväljal kinni 24aastase Henri Lebedevi ja veel samal päeval ka tema väidetavad kaasosalised, 22aastase Marko Stoltsi ja 23aastase Allar Ahtmanni. Kõiki neid seostatakse petmiste ja väljapressimistega. Kõik mehed on pärit Pärnust ja sealse kurikuulsa poksiklubi Everlast kasvandikud.