Toomas Edur tunnistati samas aasta parimaks meestantsijaks, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Auhinna võitmine oli meile rõõmus üllatus, konkurents oli tihe,” ütles Toomas Edur. “Londonis sellise tähelepanu alla sattuda on suur au.”

Eduri sõnul on tal väga hea meel, et traditsiooniliselt muusikali-keskses Londonis ometi ka balletitegijaid tunnustama on hakatud.

“Tegemist on Eesti paariga, kes on koos tantsinud juba 20 aastat, alates kohtumisest balletikoolis, ning kes on võitnud inglise publiku südamed,” märkisid auhinna väljaandjad.

Preemiate kätteandmisel teisipäeval Londonis rõhutati, et Inglise Rahvusballeti solistid Oks ja Edur teenisid preemia laia repertuaari meisterliku valdamise eest, eraldi toodi välja nende osatäitmised “Luikede järves” ja Balanchinei “Apollos” ning “Who Caresis”.

“Loomulikult on meil eesti tantsijatele osaks saanud tunnustuse üle ainult väga hea meel,” ütles Rahvusooperi Estonia balletijuht Tiit Härm. “Viimastel aastatel on Oks ja Edur olnud Inglise Rahvusballetis külalisresidentide staatuses ja ma ei tea päris täpselt, kui suur on olnud nende loominguline hõivatus, aga vaieldamatult on nad Inglise balletiellu oma jälje jätnud.”

Härmi sõnul tähendab Inglise Rahvusballetis solistiks olemine äärmiselt nõudlikku tööd. “Olen seal töötanud ja tean, kui raske on pidevalt mööda Suurbritanniat ringi sõita ja väga tiheda graafiku järgi etendusi anda. See eeldab ikka väga head vormi ning Oks ja Edur on selle näitamisega toime tulnud.”

Tiit Härmi sõnul kuulis ta Oksa ja Eduri võidust esimesena ajakirja Dance Europe toimetajalt Stuart Sweeneylt. “Inglise toimetaja saatis kohe meile oma õnnitlused, neil on Eesti ballett üldse hetkel luubi all, kuivõrd Dance Europe on lähiajal avaldamas põhjalikku käsitlust meie balleti kohta,” märkis Härm.

Eesti Tantsuagentuuri juhi Jaak Põldma sõnul on tähelepanuväärne, et Oks ja Edur on läbi löönud ja võidavad auhindu just paarina. “On tantsijaid, kes suudavad luua ühe või paar väga head rolli. Oks ja Edur on väga tublid ja tugevad just koos.”

Ametlikku nime The Critics Circle National Dance Awards kandev auhinnatseremoonia toimus teisipäeval Londonis Sadlers Wellsi teatris. Auhinnatseremoonia 250 külalise hulgas olid balletilegendid Alicia Markova, Beryl Grey, Darcey Bussell ja Matthew Bourne. Piduliku tseremoonia käigus anti kätte 14 auhinda nii klassikalise kui ka modernse balleti artistidele.

Oksale ja Edurile osaks saanud parima paari preemia anti välja auhinnakomitee eripreemiana, sest tavakategooriad paari tunnustamist ette ei näe. Parima meestantsija tiitlile kandideerisid võiduka eestlase kõrval veel kuningliku balleti solistid Jonathan Cope ja Adam Cooper.

Rahvusvahelistes tantsuringkondades Thomas Eduri ja Agnes Oaksina tuntud eesti balletipaar kolis Inglismaale elama 1990. aastal. Esimest korda tantsisid nad koos Tallinna balletikoolis, kui Age oli 13- ja Toomas 14-aastane.