Peaminister Ansip ütles avamisel, et aukonsulaat saab olema abiks eestlastele, kes Kõrgõzstanis peatuvad.

"Usun, et aukonsulaat annab tõuke ka ärikontaktide sõlmimisele ja kultuurisuhete arendamisele Eesti ja Kõrgõzstani vahel," ütles Ansip.

Eesti aukonsuliks Kõrgõzstanis sai Viktor Kryltsov, kes on kohalik ehitus- ja kinnisvara ettevõtja. Viktor Kryltsov ütles oma sõnavõtus, et tõotab esindada ja kaitsta eestlaste huve Kõrgõzstanis.

Kesk-Aasia piirkonda teenindav Eesti saatkond asub Kasahstanis.

Eesti e-riigi akadeemia abiga tehakse Kõrgõzstanis ettevalmistusi ka esimese e-konsuli kasutuselevõtuks.

Peaminister Ansipi sõnul annab aukonsulaadi avamine Eestile ja Kõrgõzstanile hea võimaluse tihendada majandusalaseid suhteid.

"Uue aukonsuli pikaajaline kogemus ettevõtluses on kindlasti kasuks Eesti firmadele, kellel on huvi Kõrgõzstani turu vastu," ütles Ansip. "Samuti on aukonsul suureks abiks Kõrgõzstani külastavatele Eesti turistidele."

Aukonsul Viktor Kryltsov on sündinud 1960. aastal. Ta lõpetas 1985. aastal Frunze Polütehnilise Instituudi ehitusinseneri erialal. Alates 2005. aastast on Kryltsov ühe Kõrgõzstani juhtiva ehituse- ja kinnisvaraarendusega tegeleva ettevõtte kaasomanik.

Firmale kuulub ka mitu turistide hulgas populaarset spaad Issõkuli järve ääres. Kryltsov räägib vene ja kirgiisi keelt.

Aukonsulaat asub aadressil 5 Office, 3/2 Baltik-Batyr str., Bishkek, Kyrgyz Republic. Aukonsulaadiga saab ühendust võtta telefonil +996 312 512 140 või e-postiaadressil viktor.kryltsov@mfa.ee.

Peaminister kohtus Kõrgõsztani presidendiga

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Kõrgõsztani presidendi Almazbek Atambajeviga. Kohtumisel kinnitas president, et Kõrgõzstan tahab liikuda edasi demokraatliku riigina ja Balti riigid on neile eeskujuks.

Kohtumisel avaldas president Atambajev soovi, et Euroopa märkaks nende demokraatlikku suunda ja tunnustaks nende püüdlusi. Ta rõhutas, et Kõrgõzstan ootab Euroopalt suuremat tähelepanu ja rohkem nende toetamist. Tema sõnul on Kesk-Aasia regioon keeruline ja Kõrgõzstani ees on rasked valikud, sestap võiks lääneriikide toetus olla märgatavam.

Kõike Kesk-Aasia riike külastanud peaminister Ansip kinnitas, et Eesti seisab selle regiooni huvide eest Euroopa Liidus: "Demokraatliku tee valinud Kõrgõzstan saab olla kindel, et Eesti seisab teie huvide eest. Samuti töötame selle nimel, et Euroopa Liit pööraks rohkem tähelepanu Kõrgõzstanile ja kogu Kesk-Aasia regioonile."

Euroopa Liit on Kõrgõzstani toetanud aastatel 2011-2013 51 miljoni euroga. Prioriteetseteks valdkondadeks on olnud hea valitsemistava, haridusreform, sotsiaalvaldkond ja põllumajandus. Järgmisel perioodil toetab Euroopa Liit Kõrgõzstani indikatiivselt 185 miljoni euroga, toetades eelkõige õigusriigi arengut.

Peaminister Andrus Ansip viibib ametlikul visiidil Kõrgõzstanis 12. ja 13. detsembril. Külastuse eesmärk on arutada Kõrgõzstani esindajatega koostöövõimalusi, sealhulgas ettevõtlussuhete tihendamist ja Eesti avaliku sektori IT-lahenduste kogemuste vahendamist arengukoostöö kaudu. Lisaks aukonsulaadi avamisele osaleb peaminister ka ärifoorumil.