Välisminister Urmas Paeti sõnul aitab esinduste avamine kaitsta Eesti huve senisest laiemalt nii välispoliitiliselt, majandusvaldkonnas kui kodanike abistamise osas.

Paet toonitas, et Eestist saab 2010. aasta lõpus OECD täisliige. „OECD eesmärk on üldisele maailmamajanduse arengule ning maailmakaubanduse laienemisele kaasaaitamine ning aktiivne osalemine OECD töös aitab kinnistada Eesti usaldusväärsust ja atraktiivsust investeeringute sihtriigina,“ lausus Paet.

Kasahstan on välisminister Urmas Paeti sõnul Eestile, aga ka Euroopa Liidule väga oluline koostööpartner Kesk-Aasias.

Paeti sõnul on Austraalias vajalik konsulaadi avamine ennekõike seal elava suure Eesti kodanike kogukonna tõttu. „Austraalias on ajalooliselt rohkelt Eesti kodanikke ning nende arv on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud, ulatudes hinnanguliselt 10 000ni. See tähendab selgelt vajadust meie kodanikke Austraalias kohapeal aidata ja seetõttu algab Eesti kohalolek Austraalias just konsulaarteenuste pakkumisega,“ lisas ta.

Alates 2005. aastast on välisministeerium saatnud Austraaliasse kaheksa konsulaarmissiooni, mille käigus on tehtud 1686 konsulaartoimingut, neist 1080 Eesti passi taotluse vastuvõtmist.

Seni on Eestit Austraalias esindanud mitteresideeriv suursaadik asukohaga Tokyos ning kolm aukonsulit, kes asuvad Sydneys, Perthis ja Tasmaanias. Kasahstanis esindab Eestit seni samuti mitteresideeriv suursaadik. Eesti suursaadik Kasahstanis on alates 2007. aasta detsembrist Marina Kaljurand, kes resideerib Tallinnas.