Aukonsulitega kohtuvad president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Taavi Rõivas, välisminister Urmas Paet ning väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Aukonsulite konverentsil esinevad välisministeeriumi diplomaadid välispoliitiliste ning konsulaarteemaliste ettekannetega.

Samuti kohtuvad aukonsulid Eesti Panga, Riigikantselei ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajatega. Eesti aukonsulid külastavad ka Tartumaa Tõravere observatooriumit ning Võrumaad ja Setumaad, kus nad tutvuvad kohaliku ettevõtlusega, Võrumaa Kutsehariduskeskuse ning Kuperjanovi jalaväepataljoniga. Veel külastatakse Metsavenna talu, Nopri meiereid, Vastseliina linnust ja Adrenalin Arenat. Aukonsulite Võrumaa päeva lõpetab kontsert Rõuge Maarja kirikus ja simman Haanjamehe talus.

Kokku on Eesti ametisse nimetanud 186 aukonsulit 82 riigis. Aukonsulid on asukohariigis ühiskondlikult kõrgel positsioonil olevad lugupeetud inimesed, kes soovivad oma teadmiste ja oskustega edendada Eesti ja asukohariigi vahelisi suhteid nii ettevõtluse, kultuuri kui ka muudes valdkondades. Aukonsulid on tegevad väga erinevatel elualadel – nii ettevõtjate ja nõustajatena kui ka haridussfääris, õigusalal või kultuuri valdkonnas. Aukonsulid ei saa oma töö eest Eesti riigilt tasu.

Aukonsulite abil saavad Eesti kodanikud terves maailmas kergemini kätte konsulaarabi ja -teenuseid ning märkimisväärne on ka nendepoolne töö poliitika-, majandus-, kultuuri-, haridus- ja teiste oluliste valdkondade edendamisel. Tänu aukonsulite ülemaailmsele võrgustikule on Eesti esindatud sellistes kaugemates regioonides nagu Kagu-Aasia, Austraalia, Aafrika, Lähis-Ida ja Ladina-Ameerika.

Arvestades eestlaste reisi- ja seiklushimu, on äärmiselt oluline, et Eesti kodanikud saaksid abi ja nõu ka nendes maailma riikides, kus Eestil diplomaatilisi esindusi pole, ning et abivajaja ei peaks abi saamiseks läbima pikki vahemaid. Selleks toimubki järjepidev aukonsulite võrgustiku väljaarendamine.