Kohaliku aja järgi teisipäeva lõuna paiku 400 000 elanikuga linna tabanud maavärinas hukkus vähemalt 65 inimest, kuid kardetakse, et rusude alla võib olla maetud veel üle saja inimese, vahendas BBC.

Loorpärg rääkis, et maavärina järeltõuked jätkusid kogu öö. Christchurchi kesklinn on suletud ja sealt on kõik inimesed evakueeritud, kohal on sõjavägi ja politsei. Linna lennujaam on jälle avatud, mis lihtsustab päästetetöid.

Enamik kohalikke eestlasi on Loorpärgi sõnul sõjapõgenikud ja nende järeltulijad, pärast Eesti iseseisvumist on Uus-Meremaale tulnud samuti eestlasi, kuid neid on vaid murdosa kohalikust eestlaskonnast.

„Ma väga paljusid sealseid eestlasi ei tunne, kuid tean, et mõned elavad Christchurchist väljas Burwoodis ja selle ümbruses,“ rääkis Loorpärg. Ta vältis esialgu neile helistamist, et mitte päästetööde ajal sidevõrku üle koormata ja praegu on Uus-Meremaal veel üsna varajane kellaaeg. „Ma nüüd ootan, et Uus-Meremaa saadaks kõigile välisriikide esindustele lähemat informatsiooni,“ lisas Loorpärg.

Kokku on Uus-Meremaal Loorpärgi sõnul 1000-2000 Eesti taustaga inimest — sinna rännanud eestlasi, nende lapsi ja lapselapsi. Rohkem elab neid riigi pealinna Wellingtoni piirkonnas ja Aucklandis, aga ka Lõunasaarel Nelsonis.