Inimestele esitati kahte tüüpi küsimusi. Esiteks paluti hinnata oma üldist eluga rahulolu kümne palli skaalal ja seejärel uuriti täpsemalt, kuidas inimene end eelmisel päeval tundis, kirjutas äriajakiri Forbes.

Nende vastuste põhjal said uurijad hinnata „igapäevast kogemust“: näiteks, kas inimesed olid puhanud, tundsid end austatuna, olid intellektuaalselt kaasatud ja kannatasid valu või mitte. Kõrgema skoori kogujad nimetati „hästi edenejateks“ ja selle näitaja alusel pandigi riigid ritta.

Tabeli tipus on neli Põhjamaad: Taani, Soome, Norra ja Rootsi, kus hästi edenejate osakaal ulatus 68–82 protsendini, raskustes oli seal 17–31 protsenti elanikke ja kannatas 0–2 protsenti. Igapäevane rahulolunäitaja oli 7,8–7,9 palli.

USA asub pingereas näiteks 14. kohal, Türkmenistan 18., Venezuela 21., Saksamaa 33., Tšehhi 40., Prantsusmaa 44., Poola 56., Leedu 63., Venemaa 73. ja Jaapan 81. positsioonil.

Eesti sattus üsnagi trööstitule 90. kohale: ettepoole jäid 85. kohta jagavad Somaalimaa, Alžeeria, Niger, Usbekistan ja Indoneesia, Eestile järgnevad aga Myanmar, Bangladesh ja Serbia. Ainult 17 protsenti Eesti elanikest loeti hästi edenejateks, 62 protsendil oli raskusi ja 21 protsenti hinnati lausa kannatajateks, igapäevaseks rahuloluks mõõdeti 6,8 palli.

Tahapoole jäid teiste seas veel Palestiina omavalitsusala 96. kohaga, Türgi oli 103., Iraak ja Läti jagasid koos Angola ja Armeeniaga 110. kohta, tabeli lõpetasid aga Burundi ja Togo.

Raha toob õnne, kuid mitte ainult

Gallupi uurijad leidsid kinnitust ammu levinud arvamusele, et rahal on õnne juures oma roll, sest eluga rahulolu ja sissetuleku vahel on seos. Samas määrab jõukus rahulolu vaid osaliselt: see mõjutab hinnangut isiklikule edule ja tulevikuväljavaadetele, kuid igapäevane rahulolu sõltub rohkem sellest, kas inimese esmased psühholoogilised ja sotsiaalsed vajadused on rahuldatud ning neid rahaga nii lihtsalt „osta“ ei saa.

Näiteks Ameerika kõige õnnelikum riik Costa Rica, mis jäi üldtabelis 6. kohale, pole küll väga jõukas, kuid seal on tugevad sotsiaalsed võrgustikud ja tihedad inimestevahelised suhted, mis tagavad õnneliku elu ka paksu rahakotita.