Eesti valitsus otsustas mullu 22. detsembril anda eriliste teenete eest majanduse arendamises kodakondsuse Venemaa raudteeoperaatori Transgroup nõukogu esimehele Maksim Liksutovile. Ettevõtja kodakondsuse saamise eest kostis justiitsminister Rein Lang, jättes selle avalikkusele põhjendamata, kirjutab SL Õhtuleht.

Venemaa infoagentuur Regnum märkis toona, et Transgroup on üks viiest suuremast Venemaa raudteeoperaatorist, kes veab aastas rohkem kui 30 miljonit tonni kaupa 8000 firma valduses oleva vaguniga.

Samas kuulub Liksutov täna ja homme Eestit väisava Vene transpordiministri Igor Levitiniga kaasasõitvasse äridelegatsiooni.

Res Publica parlamendifraktsiooni esimees Marko Pomerants on üllatunud, kuuldes, et Eesti ärimees eelistab kuuluda Vene ettevõtjate sekka.

“Seda on naljakas ja kummaline kuulda. Kui tegemist on lugupeetud ja tegusa ettevõtjaga, oleks ta võinud ju nii ehk naa Vene delegatsiooniga kohtuda,” arvab Pomerants.

Rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo nõuniku Aarne Veedla hinnangul on arusaadav, et suuremalt jaolt Venemaal äri ajav ja Eestis nende ettevõtete huve esindav Liksutov kuulub Vene ministri äridelegatsiooni.

“Kui mu mälu mind ei peta, siis Liksutovi äripartner Mihhail Glinka sai Eesti kodakondsuse juba Tiit Vähi peaministriks oleku ajal. Kusjuures Glinka figureerib pidevalt Vene rikaste edetabelites. See jätab meid aga täiesti külmaks,” sõnab Veedla.