Ukraina Kultuurikeskuses (Laboratooriumi 22) toimuva üleandmistseremoonia käigus annab muinsuskaitseameti peadirektori asetäitja-arendusdirektor Carolin Pihlap Ukraina kultuuriministeeriumi muuseumide ja kultuuriväärtuste valitsuse juhataja Vassili Rožkole üle viikingiaegse mõõga, mis on Ukraina territooriumilt ebaseaduslikult üles kaevatud ja välja viidud, ning mis mullu detsembris jõudis Venemaalt Eestisse ja konfiskeeriti rutiinse piirikontrolli käigus Luhamaa piiripunktis. Mõõga vastuvõtmiseks saabus Eestisse Ukraina kultuuriministeeriumi kolmeliikmeline delegatsioon, kuhu lisaks V. Rožkole kuuluvad ka kaks ukraina eksperti.

Mõõga üleandmise tseremoonial esinevad sõnavõtuga veel Ukraina suursaadik Eestis T.E. Viktor Kryzhanivsky ja kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Anne-Ly Reimaa.

Kultuuriministeeriumi esindaja, ministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa sõnul on käesolev juhtum, kus Ukrainas ebaseaduslikult välja kaevatud mõõk läbi Venemaa Eestisse jõudis, julgustavaks näiteks tõhusast rahvusvahelisest piiriülesest koostööst. „Kultuuriväärtuste, eriti arheoloogiapärandi rüüstamine, ebaseaduslik väljavedu ja piiriülene kaubandus on tõsine ja kõiki riike kõnetav probleem, millega võitlemisel on operatiivne rahvusvaheline koostöö hädavajalik,“ rõhutas Reimaa. „Tunnustame Ukraina osapoole tõhusat eksperdikoostööd omaniku kindlakstegemise edukas lõpuleviimises,“ lisas Reimaa.

„Mida rohkem riigid omavahel operatiivselt infot vahetavad ja suhtlevad, seda suurema tõenäosusega saadakse ebaseaduslikud leiud kätte ja on võimalik nad algsele omanikule tagastada enne kui need interneti avarustes lugematutesse oksjonikeskondadesse kaovad,“ selgitas Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor ja mõõga omaniku kindlakstegemise töögrupi juhtivekspert Linda Lainvoo. „Mõõga kinnipidamine ja tagastamine päritolumaale ei ole töövõit mitte üksnes Eestile ja Ukrainale, see on oluline sündmus võitluses ülemaailmse kultuuriväärtuste musta turuga“, ütles Lainvoo.

„Antud mõõga üleandmine sai võimalikuks tänu tolliametnike tähelepanelikkusele ning muinsuskaitse ekspertide asjatundlikule koostööle rahvusvaheliste partneritega. Tegemist on maksu- ja tolliameti jaoks seni ühe kõige haruldasema kultuuriväärtusliku leiuga seni avastatud müntide ja medalite kõrval,“ lisas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna peaspetsialist Aleksander Miksjuk.

2015. aasta detsembris konfiskeerisid Eesti tolliametnikud Luhamaa piiripunktis Venemaalt Eestisse saabunud veokist kahtlase terava eseme, mis ekspertiisi tulemusel osutus 10. või 11. sajandist pärinevaks viikingiaegseks mõõgaks. Ukraina pöördus Eesti poole ning esitas tõendid, mille alusel teostatud ekspertiisi tulemusena leidis kinnitust fakt, et konfiskeeritud mõõk pärineb Ukrainast Volonõi oblastist, kust see illegaalselt maast välja on võetud ning seejärel mustale turule liikvele läinud. Mõõk on tugevalt korrodeerunud ning Ukrainasse tagasi jõudes läheb koheselt ekspertide käe alla konserveerimisele. Ukraina delegatsioon lahkub Eestist koos tagastatud mõõgaga 13. mail.