Paeti sõnul aitab Eesti kaasa Abruzzo maakonna ajaloo- ja kultuuripärandi taastamisele, teatas välisministeeriumi pressitalitus. „Itaalia ei vajanud küll abi päästetöödeks vahetult pärast maavärinat, kuid esitas Euroopa Liidu riikidele abipalve ühendada jõud ajaloomälestiste taastamisel,“ ütles Paet. „Tahame tulla vastu Itaalia valitsuse palvele ja anname oma panuse linna taastamiseks,“ lisas ta.

Eesti ja Itaalia välisminister allkirjastasid täna ka Eesti ja Itaalia vahelise organiseeritud kuritegevuse, terrorismi ja ebaseadusliku narkootikumidega kaubitsemise vastase koostöökokkuleppe.

Paet ja Frattini arutasid ka ELi rändepoliitika küsimusi. Paeti sõnul mõistab Eesti piiririigina väga hästi Itaalia ja teiste Euroopa lõunapoolsete riikide muresid seoses rändeküsimustega.

„Vahemere-äärsete riikide üha tõsisemaks muutuv olukord illegaalsete immigrantide vastuvõtmisel ja tagasisaatmisel nõuab Euroopa Liidu liikmesmaade kiiret reageerimist ja solidaarsust,“ lausus Paet. Eesti panustab ebaseadusliku sisserände probleemide lahendamisse eelkõige läbi osalemise Euroopa Piirivalveagentuuri FRONTEX töös.

Infotehnoloogia senisest efektiivsem kasutamine ELi sisejulgeoleku valdkonnas on välisminister Urmas Paeti sõnul väga oluline. „Infosüsteemide arengust ja uute kasutuselevõtust tingituna suureneb lähitulevikus Euroopa riikide poolt kasutatavate infosüsteemide arv märkimisväärselt, mistõttu peame vajalikuks kindla Euroopa Liidu vastutava agentuuri loomist,“ selgitas Paet. „Võttes arvesse Eesti arenenud IT sektorit usume, et Eesti võiks olla heaks asukohaks sellele loodavale institutsioonile,“ lisas ta.